Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκρυθμη η κατάσταση

Καραβάνια Αφγανών προσφύγων υπό την επιτήρηση Πακιστανών αστυνομικών

Associated Press

Καραβάνια Αφγανών προσφύγων υπό την επιτήρηση Πακιστανών αστυνομικών
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Η χώρα διέρχεται τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων και ο λαός θα πρέπει να μείνει ενωμένος για να αντιμετωπίσει αυτές τις στιγμές που είναι καθοριστικές για το μέλλον», τόνισε, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος του Πακιστάν.

Ο στρατηγός - πρόεδρος Περβέζ Μουσαράφ επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά επισήμως, ότι οι «ΗΠΑ ζήτησαν την επιμελητειακή στήριξη του Πακιστάν, ελεύθερη διέλευση από τον εναέριο χώρο του και συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών» αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «στόχος των ΗΠΑ δεν είναι ο αφγανικός λαός, το Ισλάμ ή οι Ταλιμπάν αλλά μόνο ο μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του», «γι' αυτό και απεστάλη πακιστανική επιτροπή στους Ταλιμπάν». «Συμφώνησα να συμπαραταχτεί η χώρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας γιατί το ίδιο έπραξε και ο υπόλοιπος μουσουλμανικός κόσμος και γιατί η χώρα θα βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο, όπως και το πυρηνικό της πρόγραμμα, σε αντίθετη περίπτωση» διατεινόταν ο Μουσαράφ, ο οποίος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, προσέτρεξε πολλάκις στο Κοράνι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μουσαράφ δεν έχει, ακόμη, υποβληθεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης από τις ΗΠΑ ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η επιλογή του δρόμου της συνεργασίας θα αποβεί ωφέλιμη για το έθνος». Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Ισλαμαμπάντ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ ανταμείβουν πάντα τους φίλους» και άφησε να εννοηθεί ότι ισχύουν οι φήμες είτε περί παραγραφής μέρους του τεράστιου εξωτερικού πακιστανικού χρέους που φθάνει τα 30 δισ. δολάρια είτε περί χορήγησης οικονομικής βοήθειας.

Την ίδια στιγμή, όμως, η κατάσταση στους δρόμους της χώρας παρέμενε έκρυθμη. Καθημερινές είναι οι τεράστιες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις. Χτες, η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση προς το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι. Το απόγευμα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες στο Πεσαβάρ. Μια έκρηξη βόμβας στο Σιαλκότ κοντά στα σύνορα με την Ινδία, με 6 νεκρούς και 4 τραυματίες, εκτιμάται ότι σχετίζεται περισσότερο με τα τεκταινόμενα στο Κασμίρ. Ολες οι δυτικές πρεσβείες, με πρώτη τη βρετανική, κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, υπονοώντας περισσότερο φόβους για εξέγερση, ενώ ο πακιστανικός πληθυσμός μοιάζει να έχει μπει σε ρυθμούς πολέμου με την τιμή της βενζίνης και όλων των βασικών τροφών, όπως το ρύζι, να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το κλίμα πυροδότησε, επιπλέον, η δήλωση του Μαϊλάν Σαμί ουλ Χακ, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας Πακιστάν - Αφγανιστάν, που σύστησαν 35 ισλαμικές οργανώσεις, ο οποίος προειδοποίησε ότι «αν οι Ταλιμπάν κηρύξουν ιερό πόλεμο, ο πακιστανικός λαός θα υπακούσει» και επέκρινε σφοδρά τον Μουσαράφ για την επιλογή του να συνταχθεί με τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερο βάρος έχουν και οι προειδοποιήσεις του στρατηγού Χαμίντ Γκαλ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, που τόνιζε ότι σε περίπτωση αμερικανικού πλήγματος «ο στρατός και ο λαός θα εξεγερθούν εναντίον του Μουσαράφ, άμεσα και δυναμικά». Ανεπιβεβαίωτες παρέμεναν πληροφορίες για περίεργες κινήσεις στους κόλπους του στρατεύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ