Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»
Νεκρός εργάτης σε εταιρεία ανακύκλωσης

Αλλος ένας εργάτης, 52 χρόνων, μετανάστης από το Πακιστάν, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του την Τετάρτη 20/9 στην εταιρεία ανακύκλωσης «Νείλος ΑΕ» στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το οποίο βρέθηκε στο χώρο του θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο 52χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από τις ερπύστριες μεγάλου σκαπτικού μηχανήματος, όταν αυτό έκανε όπισθεν. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίως.

Το ΕΚΛ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς και συναδέλφους του 52χρονου, ενώ καταγγέλλει ότι «σε παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής στο χώρο γίναμε δέκτες καταγγελιών από εργαζόμενους και συγγενείς του νεκρού για τα ελλειπή μέτρα προστασίας και την εντατικοποίηση». Οπως σημειώνει, «χτες και σήμερα (σ.σ. προχτές και χτες) η εταιρεία είναι κλειστή και οι υπεύθυνοι εξαφανισμένοι...».

Καθώς οι νεκροί από εργατικά «ατυχήματα» ξεπέρασαν τους 20 μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες, το ΕΚ Λαυρίου επισημαίνει ότι «η "δίκαιη" ανάπτυξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δείχνει με το χειρότερο τρόπο τη "δικαιοσύνη της", με τους χώρους εργασίας να έχουν μετατραπεί σε κρεματόρια για τα κέρδη. Ωράρια λάστιχο, ατελείωτες ώρες εργασίας, ατομικές συμβάσεις, κανένα μέσο προστασίας, είναι αυτά που κυριαρχούν στους χώρους δουλειάς».

Το ΕΚΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους «να διεκδικήσουν τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της κάθε εργασίας, να μη γίνονται εκπτώσεις στην προστασία μας κάτω από την πίεση της εργοδοσίας, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, να πηγαίνουμε στη δουλειά χωρίς το άγχος μήπως και δεν επιστρέψουμε στην οικογένεια, να καταγγέλλονται οι εργοδοτικές παραβάσεις στα συνδικάτα. Απαιτείται να γιγαντωθεί το κίνημα για την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη οργάνωσης, η ισχυροποίηση των συνδικάτων, η συμμετοχή στις μαζικές διαδικασίες, μόνο έτσι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και δικαιώματα».

Για το σκοπό αυτό, το ΕΚΛ το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων και σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε όλους τους εργασιακούς χώρους για τα ζητήματα μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ