Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Η Οκτωβριανή Επανάσταση επιβεβαίωσε τον αναντικατάστατο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Απόσπασμα από την ομιλία του Λουκά Αναστασόπουλου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για πραγματοποιήσουμε μια τέτοια συζήτηση, ακριβώς γιατί είναι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, της επαναστατικής Νεολαίας του ΚΚΕ, που μάχεται στο πλευρό του ακριβώς για αυτό που έχει σαν θέμα η σημερινή μας συζήτηση, για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης», σημείωσε ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, στη δική του τοποθέτηση, προσθέτοντας μεταξύ άλλων:

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση επιβεβαίωσε τον αναντικατάστατο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, για τη νίκη του επαναστατημένου λαού.

Η δράση των μπολσεβίκων όλη την περίοδο από το Φλεβάρη έως τον Οκτώβρη του 1917 ήταν το μεγαλύτερο "όπλο" της εργατικής τάξης για την κατάκτηση της εξουσίας. Η αντιπαράθεση με την αστική τάξη και τους ιδιαίτερα ικανούς της εκπροσώπους και πολιτικούς, η αντιπαράθεση με πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που στην ουσία καλούσαν σε συμβιβασμό, η ικανότητα των μπολσεβίκων να προβλέπουν τις εξελίξεις, να διαμορφώνουν τα κατάλληλα συνθήματα και το αντίστοιχο σχέδιο δράσης που θα ενίσχυε την επαναστατική γραμμή πάλης, ήταν καθοριστικές για τη νίκη της επανάστασης.

Τι ήταν όμως αυτό που έδωσε την ικανότητα στους μπολσεβίκους να δρουν με τέτοιο τρόπο σε συνθήκες κίνησης των επαναστατημένων μαζών, τι ήταν αυτό που είχε κάνει το όνομα του Λένιν ταυτόσημο με την επανάσταση πριν καν γίνει η Οκτωβριανή Επανάσταση;

Ηταν η επίμονη δουλειά όλα τα προηγούμενα χρόνια έως το 1917, με την καθοριστική συμβολή του Λένιν, για την επεξεργασία της επαναστατικής θεωρίας, της στρατηγικής και της επαναστατικής πολιτικής του κόμματος των μπολσεβίκων, η επίμονη δουλειά για την παρέμβαση στην εργατική τάξη και το λαό της Ρωσίας.

Η πολύτιμη αυτή εμπειρία δείχνει ότι για τη νίκη της επανάστασης χρειάζεται προετοιμασία της εργατικής τάξης, έργο που επωμίζεται η ιδεολογική - πολιτική πρωτοπορία της, το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Με άλλα λόγια, η προετοιμασία της επανάστασης ξεκινάει από τον καιρό που το καθήκον της εξέγερσης δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

Η εξασφάλιση της οργανωμένης παρουσίας των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς και κατοικίας της εργατικής τάξης, η οργάνωση και η προετοιμασία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, η συμβολή στη διαμόρφωση πρωτοπόρων αγωνιστών, η πρωτοπόρα στάση και δράση στους ταξικούς αγώνες "εκπαιδεύοντας" ευρύτερα τμήματα της εργατικής τάξης, δεν είναι απλά η κοπιαστική προετοιμασία για την πραγματοποίηση του επαναστατικού σκοπού κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά αποτελούν την επαναστατική δράση και πάλη στο σήμερα.

Το ΚΚΕ έχει σημαντικές επεξεργασίες από τη μελέτη της ιστορίας του, της ιστορίας του ΔΚΚ, της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα. Εχει διαμορφώσει σύγχρονο πρόγραμμα και στρατηγική για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού. Η γνώση των νόμων κίνησης του καπιταλισμού και των νομοτελειών που έχει η πάλη για την ανατροπή του, είναι νευραλγική σε αυτόν τον αγώνα.

Εδώ βρίσκεται ο ιδιαίτερος, αναντικατάστατος ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, η ίδια του η αποστολή στην κοινωνία: Η συνένωση της επαναστατικής θεωρίας με την επαναστατική πράξη.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήμερα πρωτοστατούν στην οργάνωση αγώνων ακόμα και σε συνθήκες που φαινομενικά "δεν κουνιέται φύλλο", συζητούν με τους εργαζόμενους για το ταξικό περιεχόμενο των μέτρων, τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης και την προσδοκία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες κάλυψής τους, στη σύγκρουση με την εργοδοσία σε κάθε τόπο δουλειάς, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις σχόλες κατάρτισης, όπου βρίσκεται κομμουνιστής, στην κινητοποίηση για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τα λαϊκά στρώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν (2024-01-20 00:00:00.0)
Τα διδάγματα της Οχτωβριανής Επανάστασης φωτίζουν το δρόμο μας (2014-11-12 00:00:00.0)
Γιατί νίκησαν οι μπολσεβίκοι; (2014-11-09 00:00:00.0)
96 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση (2013-11-03 00:00:00.0)
Για τα καθήκοντα του Κόμματος σε μη επαναστατικές συνθήκες (2013-02-08 00:00:00.0)
Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση (2011-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ