Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Το ταξίδι ενός κοριτσιού στη Σοβιετική Ενωση

Με το ταξίδι ενός κόκκινου αερόστατου, να μεταφέρει τις ευχές των παιδιών που βρέθηκαν στο χώρο του Μικρόκοσμου την Παρασκευή, σε όλα τα παιδιά της Γης, ολοκληρώθηκε το μουσικοχορευτικό αφιέρωμα που παρακολούθησαν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ με τίτλο: «Ο κόσμος που θέλουμε υπήρξε... Ελάτε να τον ξαναφτιάξουμε!».

Χρησιμοποιώντας στοιχεία και αναμνήσεις από το ταξίδι της Σαμάνθα Σμιθ στην ΕΣΣΔ, οι επισκέπτες έκαναν ένα δικό τους ταξίδι στις σοσιαλιστικές χώρες και το πώς ζούσαν τα παιδιά σε αυτές, με τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού.

Η Σαμάνθα Σμιθ ήταν ένα μικρό κορίτσι, δέκα χρόνων, από τις ΗΠΑ, η οποία έστειλε γράμμα στον Πρόεδρο της Σοβιετικής Ενωσης εκφράζοντας τις ανησυχίες της μήπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ αρχίσουν έναν πυρηνικό πόλεμο και ρωτούσε αν η ΕΣΣΔ θα ψήφιζε για έναν πόλεμο.

Η απάντηση που πήρε ήταν ότι στη Σοβιετική Ενωση προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ώστε να μη γίνει πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες, ώστε να μη γίνει γενικά πόλεμος στη Γη, και μάλιστα την προσκάλεσαν να επισκεφτεί την ΕΣΣΔ και να δει μόνη της: Στη Σοβιετική Ενωση όλοι είναι υπέρ της ειρήνης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς.

Μέσα λοιπόν από αυτήν την παραγωγή της ΚΝΕ, οι μικροί, αλλά και μεγαλύτεροι θεατές, έμαθαν πώς ζούσαν οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μαθητές στην ΕΣΣΔ. Το «ταξίδι» της Σαμάνθα και των επισκεπτών εστιάστηκε σε πέντε άξονες: Στην επιστήμη, στο σχολείο, στην τέχνη, στον αθλητισμό και στις διακοπές και τον ελεύθερο χρόνο. Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια μικρά παιδιά ανέβαιναν στη σκηνή, γυρνούσαν χάρτινες πυραμίδες και αποκάλυπταν γράμματα... Στο τέλος σχηματίστηκε η λέξη: ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.


Το συμπέρασμα είναι ένα: «Η κοινωνία που τα καταφέρνει αυτά δεν είναι και τόσο μακριά... Δώσε το χέρι σου κι εσύ, για να την φτιάξουμε μαζί».

Η εκδήλωση ακολούθησε τα βήματα της Σαμάνθα στο ταξίδι της στη Σοβιετική Ενωση και όλα όσα είδε.

Η παράσταση τελειώνει με τα λόγια της Σαμάνθα: «Είναι δύσκολο να πιστέψω πόσο τυχερή είμαι και πόσο άλλαξε η ζωή μου με το να γράψω εκείνο το γράμμα... Οι Σοβιετικοί αγαπούν τόσο τα παιδιά που μπορεί και να κακομάθαινα αν ζούσα εδώ». Και γυρίζει τον τελευταίο κύβο για να σχηματιστεί ολόκληρη η λέξη... ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ!

Οι μικροί επισκέπτες γράφουν τις ευχές τους: Ποτέ πόλεμος, Ειρήνη για πάντα, Σχολείο για όλους... Το κόκκινο αερόστατο ανεβαίνει και τα παιδιά το χαιρετούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ