Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - 6 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
324 νεκροί στα ακατάλληλα κτίρια

Εξι μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό (19 Σεπτέμβρη) στο κεντρικό Μεξικό, των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, λιγοστεύουν δραματικά οι ελπίδες τα σωστικά συνεργεία να βρουν στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν κάποιους επιζώντες.

Επίσημα, οι αρχές κάνουν πλέον λόγο για 324 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους οι οποίοι, το πιθανότερο, θα προστεθούν στη λίστα του θανάτου, που δεν είναι αποτέλεσμα γενικά μιας φυσικής καταστροφής (οι σεισμοί είναι φυσικό φαινόμενο στη χώρα αυτή όπως και σε πολλές άλλες) αλλά κυρίως της ανυπαρξίας μέτρων από το αστικό κράτος για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γιατί προτεραιότητα δεν είναι η αντισεισμική θωράκιση των κατοικιών, ιδιαίτερα στις λαϊκές συνοικίες, ούτε η αντιπλημμυρική και η αντιπυρική προστασία, αλλά τα κέρδη των καπιταλιστών, των μονοπωλιακών ομίλων.

Ηδη έχουν αρχίσει να γίνονται οι κηδείες των θυμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων διέμεναν σε λαϊκές πολυκατοικίες που κατέρρευσαν (τα μισά και πλέον θύματα είναι στην Πόλη του Μεξικού). Στο ιδιωτικό σχολείο Ενρίκε Ρεμπσαμέν, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 παιδιά και 6 ενήλικοι, ο στρατός συνεχίζει την έρευνα για να βρεθεί μια εργαζόμενη που ακόμη αγνοείται.

Οι αρχές, όπως και ο Πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, προσπαθούν να καθησυχάσουν τις οικογένειες επαναλαμβάνοντας εδώ και μέρες ότι σε κανένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν δεν θα αρχίσουν εργασίες κατεδάφισης ή απομάκρυνσης των συντριμμιών πριν ανασυρθούν όλοι οι αγνοούμενοι. Απλός κόσμος εκφράζει την αλληλεγγύη του και τη βοήθειά του στους χιλιάδες σεισμοπαθείς, όπου πρωτοστατούν τα μέλη και στελέχη του ΚΚ Μεξικού. Ωστόσο ανησυχία προκαλούν οι μετασεισμοί στις περιοχές του κεντρικού Μεξικού ή πιο νότια, αφού πολλά είναι τα κτίρια που είναι σοβαρά «λαβωμένα». Ενας νέος σεισμός σημειώθηκε το Σάββατο με ένταση 6,1 Ρίχτερ κοντά στην Οαχάκα, που επίσης στις 7 Σεπτέμβρη είχε χτυπηθεί από ισχυρό σεισμό 8,1 Ρίχτερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ