Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Με την επισήμανση ότι οι κάθε λογής Εξεταστικές Επιτροπές «εμφανίζονται και πυκνώνουν ακριβώς τότε, όταν προετοιμάζεται ή εξελίσσεται μια νέα κάθε φορά αντιλαϊκή επίθεση και καινούρια βάρη αντεργατικών πακέτων μέτρων ετοιμάζονται να φορτωθούν στις λαϊκές πλάτες», με στόχο ανάμεσα σε άλλα και τον αποπροσανατολισμό, ξεκίνησε την παρέμβασή του στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Πρόσθεσε πως οι Εξεταστικές Επιτροπές πατούν συνήθως πάνω σε πραγματικά γεγονότα, γίνονται κάποιες αποκαλύψεις από τις οποίες βγαίνει και η μπόχα της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος, «βρίσκονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, ενοχοποιούνται κάποια πρόσωπα και αθωώνουν τον μεγάλο ένοχο: Το ίδιο το σύστημα που εκτρέφει και αναπαράγει τέτοια φαινόμενα».

«Ο κουρνιαχτός που σηκώνεται πάντα γύρω από αυτές» είναι, σημείωσε, και προκάλυμμα «των αδυσώπητων επιχειρηματικών ανταγωνισμών στην καπιταλιστική ζούγκλα της ελληνικής οικονομίας που αγκαλιάζει πολλούς τομείς και κλάδους, από την Ενέργεια και τις Μεταφορές μέχρι τον έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ανταγωνισμός κεφαλαιοκρατών και επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα αποσπάσει τη μεγαλύτερη μερίδα των κερδών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης». Ανταγωνισμό στον οποίο, όπως τόνισε ο Γ. Δελής, παίρνουν θέση όλα τα αστικά κόμματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εκπροσωπώντας διάφορες μερίδες του ελληνικού κεφαλαίου, ενώ συμμετέχουν ακόμα και ισχυρά κράτη όπως οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο κουρνιαχτός βοηθά στην ανάπτυξη της «κούφιας δικομματικής αντιπαράθεσης», ώστε τα αστικά κόμματα να κρύψουν ότι «συμπλέουν στρατηγικά και συμπορεύονται στον ίδιο δρόμο, τον καπιταλιστικό, και, όποτε χρειαστεί, ψηφίζουν μαζί και τα μνημόνια».

Επισήμανε ότι η πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή συμπυκνώνει όλα τα παραπάνω στοιχεία, ενώ τόνισε ότι η υπόθεση του «Noor 1», που αποτελεί - όπως είπε - την κορυφή του παγόβουνου των αδίστακτων επιχειρηματικών αντιπαραθέσεων, είναι «εξαιρετικά σοβαρή ποινική υπόθεση που αφορά σε μεγαλέμπορο ναρκωτικών, τόνων ηρωίνης και πρέπει να διαλευκανθεί οπωσδήποτε και να καταλογιστούν όλες οι ευθύνες».

Σημείωσε ακόμη πως δεν βοηθούν τη δικαστική διερεύνηση «οι παράξενες, επαναλαμβανόμενες επαφές του υπουργού Αμυνας που προκαλούν ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν», ενώ «η πρωθυπουργική ασπίδα προστασίας που στήνεται γύρω από τις περίεργες πρακτικές του κυβερνητικού εταίρου» είναι «ομολογία ότι και αυτή η κυβέρνηση παίρνει κανονικά μέρος στις άγριες επιχειρηματικές κόντρες και, παρά τα μεγάλα της λόγια ενάντια στη διαφθορά και στη διαπλοκή, δεν έχει σκοπό να πάει πιο βαθιά από τις προηγούμενες».

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ, θέλοντας να αξιοποιηθεί κάθε μέσο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, ψηφίζει θετικά στην πρόταση για τη σύσταση της Εξεταστικής, χωρίς βέβαια την παραμικρή ψευδαίσθηση και χωρίς να συμφωνεί με το σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ.

«Βιομηχανία» Εξεταστικών Επιτροπών από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τον αποπροσανατολισμό του λαού

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε, σχολιάζοντας την όλη συζήτηση και την μπόχα που αναδύει, ότι «αυτός είναι ο αγγελικός κόσμος ο καπιταλιστικός, που όλοι μαζί υπερασπίζεστε». «Δεν μπορεί να χτυπήσει το σύστημα το εμπόριο ναρκωτικών, όταν μπορεί να βομβαρδίσει ψύλλους με ακρίβεια; Δεν μπορεί να εντοπίσει, πού παράγεται, ποιοι το μεταφέρουν;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είναι κόσμος βάρβαρος, άδικος, εκμεταλλευτικός, που δεν διστάζει για τίποτα μπροστά στη βασική επιδίωξη που είναι το κέρδος».

Οσον αφορά τις Εξεταστικές Επιτροπές, πρόσθεσε ότι «εδώ πρόκειται για "βιομηχανία"», γιατί όσο πιο πολύ συγκλίνουν στρατηγικά η κυβέρνηση με τη ΝΔ, «τόσο οξύνεται η αντιπαράθεση στα επιμέρους, για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα το σύστημα». Επισήμανε ακόμα πως η μεγάλη υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα είναι η προσπάθεια να κρύψει τις αιτίες που ο κόσμος ζει αυτήν τη βαρβαρότητα, μέσα στο άγχος και την αγωνία. «Του λέγατε ότι φταίνε ο τάδε υπουργός, τα λαμόγια, για να καλύψετε ότι η σαπίλα είναι σύμφυτη με το σύστημα», σημείωσε.

Για την υπόθεση σημείωσε πως «έχουμε να κάνουμε με πόλεμο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που διεκδικούν μερίδια αγοράς. Σε αυτόν τον πόλεμο παίρνουν θέση όλα τα αστικά κόμματα, και καμιά φορά βγαίνουν και άπλυτα στη φόρα», φέροντας ως παράδειγμα την υπόθεση «Siemens», που τελικά δεν πλήρωσε κανείς.

Η πολιτική αντιπαράθεση προσώπων γίνεται για να καλυφθεί ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του καπιταλιστικού συστήματος, κατέληξε ο Θανάσης Παφίλης, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ, παρότι δεν έχει αυταπάτες για τα αποτελέσματα των Εξεταστικών Επιτροπών, που σπάνια καταλήγουν σε κάποιο πόρισμα, θα ψηφίσει τη σύσταση της Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ