Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σήμερα η παρέμβαση Μακρόν «για την Ευρώπη»

Ενώ προχωρούν οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών γύρω από την αναμέτρηση της ΕΕ με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (αλλά και για το συσχετισμό δυνάμεων στο εσωτερικό της), σήμερα αναμένεται η «ομιλία για την Ευρώπη» που θα κάνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Σορβόνης, ένα σύμβολο της γαλλικής αστικής διανόησης.

Πριν ακόμα επικρατήσει στις εκλογές του περασμένου Μάη, το στρατόπεδο Μακρόν πρωτοστάτησε στη συζήτηση για «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» που απαιτούνται στην ΕΕ, με προτάσεις όπως η θέσπιση ενιαίου προϋπολογισμού, ευρωκοινοβουλίου αλλά και υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Μακρόν έχει μιλήσει για ανάγκη «επανίδρυσης» της Ευρώπης (ΕΕ), «με πολλά σχήματα», την οποία να ωθεί προς τα εμπρός μια «πρωτοπορία» χωρών, οι οποίες θα θέλουν «να προχωρήσουν πιο μακριά» στη σύγκλιση των οικονομιών και των πολιτικών τους.

Η παρέμβαση του Μακρόν αναμένεται στο πλαίσιο και των νέων δεδομένων που διαμορφώνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, όπου η ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων έδειξε ότι βαθαίνουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις και ότι εντείνεται από πολλές πλευρές η συζήτηση για τη ...«χρησιμότητα» της ΕΕ.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή μπήκαν οι τελικές υπογραφές στα πρώτα από τα διατάγματα με τα οποία προχωρούν νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως η διευκόλυνση των απολύσεων, η διάλυση ουσιαστικά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κ.τ.λ.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Γαλλίας

Κοινό κείμενο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Γαλλίας που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα επίθεση του κεφαλαίου υπογράφουν Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα ΕΚ Λαυρίου, Λάρισας, Λέσβου, Αγρινίου, Ζακύνθου, Νάουσας, Σάμου, Θεσπρωτίας, Λαμίας, Λευκάδας - Βόνιτσας, Αρτας, Πειραιά, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Φωκίδας, Ιωαννίνων.

Στο κείμενό τους σημειώνουν: «Είτε με μνημόνια είτε χωρίς, η αντεργατική επίθεση στους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη είναι ενιαία, διαρκής και συνεχής, για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων» και μεταξύ άλλων καταλήγουν: «Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης επιχειρηματικών ομίλων - ΕΕ - κυβερνήσεων, οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μια επιλογή. Οργάνωση - Αγώνα - Πάλη Ταξική. Δυναμώνουμε τον αγώνα - Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη. Για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ