Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Διαγκωνισμός περί «ηθικής» στο βούρκο του καπιταλισμού

Από τη χτεσινή συνεδρίαση
Από τη χτεσινή συνεδρίαση
Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο και τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή πρόσφερε χτες με την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αυτή είναι τελικά που διαπλέκεται με «συμφέροντα», κάνοντας λόγο για σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μεγαλοεπιχειρηματίες.

Για την κατάθεση της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή από τη ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι η «βαθύτερη αιτία» είναι «γιατί βρίσκεστε σε στρατηγικό αδιέξοδο», ενώ μίλησε για «αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και της συμφοράς», συμπληρώνοντας πως «αντί να καταρρεύσει η οικονομία και η χώρα, κατέρρευσε το αφήγημά σας».

Από το σημείο αυτό και μετά παρέθεσε τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει εφικτή η «έξοδος στις αγορές», η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) κ.o.κ. «Η χώρα βαδίζει, σε πείσμα δικό σας με σταθερά βήματα, στην έξοδο από το μνημόνιο, την επιτροπεία», πρόσθεσε, απευθυνόμενος κυρίως στο λαό, τον οποίο θέλει δεσμευμένο στην υπεράσπιση των στόχων του κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, διεκδικώντας τα εύσημα του κεφαλαίου, προσπάθησε να συγκρίνει τις προτάσεις διαχείρισης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, αλλά και την ικανότητά τους στην δημαγωγία. Πατώντας πάνω σε αντιδραστικές θέσεις της ΝΔ και χαράσσοντας κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, έκανε λόγο για «ταξικές απόψεις» της ΝΔ και πως από αυτές ... «φαίνεται η κάθετη διαχωριστική γραμμή που τέμνει το πολιτικό σύστημα στα δύο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε ότι με την υπόθεση του «Noor 1», «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για κατάχρηση εξουσίας με χειραγώγηση Δικαιοσύνης, με πιθανό σκοπό την εξυπηρέτηση σκοτεινών και άλλων επιδιώξεων» και πως «η κυβερνητική πλειοψηφία προτιμά την καρέκλα της εξουσίας από την προστασία των θεσμών και της ομαλής λειτουργίας της», «ελέγχοντας κάθε είδος της δημόσιας ζωής», βγάζοντας επί της ουσίας λάδι την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Εκανε λόγο για «συμπαιγνία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ» και «πολιτική ευτέλεια της ετερόκλητης κυβέρνησης» που πληρώνει ακριβά η χώρα, συμπληρώνοντας ότι «αφού διαλέξατε Καμμένο θα πάτε μέχρι τέλους με τον Καμμένο»... Σημείωσε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση προτιμά τη συσκότιση από τη διερεύνηση», ενώ επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, αν δεν έχει τη στήριξη όλης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, προσπαθώντας να εμφανίσει το κόμμα της ως «αρχάγγελο της κάθαρσης» δήλωσε ότι «θα υπερψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, γιατί είναι μία υπόθεση γεμάτη σκιές και σκοτεινές γωνίες, που πλήττουν το κύρος της πολιτείας» και πως «έχουμε πει "ναι" σε κάθε πρόταση για διερεύνηση ακόμα και θεμάτων που σχετίζονται με τη δική μας διακυβέρνηση».

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εκφράζει καλύτερα την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, ισχυρίστηκε ότι η κεντροαριστερά «αναδεικνύεται ο πραγματικός προοδευτικός πόλος», ενώ με αφορμή τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, τάχθηκε υπέρ της διενέργειας εκλογών, γιατί «η Ελλάδα στην Ευρώπη χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση». Δήλωσε, τέλος, εκ νέου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να «περιμένει από εμάς να ψηφίζουμε τα νομοσχέδια που δεν ψηφίζει ο ακροδεξιός εταίρος».

Ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, χαρακτήρισε «ψεύδη» τα όσα του καταλογίζουν, ενώ απαντώντας σε κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ότι είχε «αναζητήσει στην αρχή της καριέρας του στήριξη στον ακροδεξιό χώρο» και πως είχε ζητήσει την αποφυλάκιση των πραξικοπηματιών, είπε ότι ήταν ο Στ. Θεοδωράκης που προέβαλε τη Χρυσή Αυγή και έπαιρνε συνεντεύξεις από τον αρχηγό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ