Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Μιανμάρ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη μουσουλμανική μειονότητα Ροχίνγκια ως «την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση παγκοσμίως», κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την κατάσταση στη Μιανμάρ. Μεταξύ άλλων, ο Γκουτέρες υποστήριξε ότι «η βία εναντίον της μειονότητας Ροχίνγκια» μπορεί να εξαπλωθεί και στο κεντρικό τμήμα της επαρχίας Ραχίν και ότι άλλοι 250.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τις εστίες τους. Σύμφωνα με ΜΚΟ, σήμερα ο αριθμός των προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές ξεπερνά ήδη τις 500.000.

Διακριτή παρέμβαση έκανε και η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να φοβηθούμε να αποκαλέσουμε τις ενέργειες των βιρμανικών αρχών αυτό που φαίνεται πως είναι: μια βάρβαρη, συστηματική εκστρατεία για την εκκαθάριση της χώρας από μια εθνική μειονότητα». Πρόσθεσε ακόμα ότι «όποια χώρα αυτήν τη στιγμή προμηθεύει με όπλα το στρατό της Μιανμάρ πρέπει να αναστείλει αυτήν τη δραστηριότητα ωσότου εφαρμοστούν επαρκή μέτρα για τη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, η παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Ραχίν επιβάλλεται για την «αντιμετώπιση» αυτονομιστικών οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν και πολλοί Ροχίνγκια. Αρνούνται ότι υφίσταται μαζικός διωγμός Ροχίνγκια, ωστόσο προχτές ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη εκπροσώπων του ΟΗΕ στην επαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ