Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Τρίωρη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Στο τραπέζι διμερή και ευρύτερα θέματα

Ο Τούρκος ηγέτης υποδέχεται τον Ρώσο ομόλογό του

Copyright 2017 The Associated

Ο Τούρκος ηγέτης υποδέχεται τον Ρώσο ομόλογό του
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχαν προχτές το βράδυ στην Αγκυρα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου και ενώ εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για πολλά κρίσιμα θέματα στη Μέση Ανατολή (Συρία, Κουρδικό κ.τ.λ.).

Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες μίλησαν για «συμφωνία» που υπάρχει σε θέματα όπως η «αντιμετώπιση» της «συριακής κρίσης» (βλέπε σχετικό θέμα), αν και δεν μπορούν να παραβλέπονται συμφέροντα και αποκλίσεις που παραμένουν διαφορετικές. Για παράδειγμα, Αγκυρα και Μόσχα αξιοποιούν μεν τις επαφές στην Αστάνα για τη Συρία (ενώ μαίνονται οι κόντρες για το ποιος θα διασφαλίσει ενισχυμένη επιρροή σε Συρία και Ιράκ μεταπολεμικά), ωστόσο στο θέμα των Κούρδων είναι καθαρό ότι υπάρχουν διαφορετικές «αποχρώσεις».

Την ίδια στιγμή, τη συνάντηση απασχόλησαν και θέματα διμερών σχέσεων, ενώ μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δυο άντρες, ακολούθησαν και διευρυμένες συζητήσεις. Καθόλου τυχαία, από τη μεριά της Ρωσίας συμμετείχαν σε αυτές ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, οι γενικοί διευθυντές των κολοσσών «Rosatom» και «Gazprom», Αλεξέι Λικχάτσεφ και Αλεξέι Μίλερ, αντίστοιχα, ο γενικός επιτελάρχης Βαλερί Γκερασίμοφ και άλλοι.

Στις δηλώσεις του, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίηση της Τουρκίας για τη διαρκή αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών (μέχρι στιγμής, η φετινή αύξηση καταγράφεται στο 22%), επαναλαμβάνοντας το στόχο αυτός να φτάσει στα 100 δισ. δολάρια. Αλλα στοιχεία που αναδείχτηκαν ήταν η αύξηση των εξαγωγών τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία κατά 58% στο πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως και η μεγάλη αύξηση των αφίξεων Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, που - σύμφωνα με τον Πούτιν - φέτος αυξήθηκαν κατά 11 φορές, φτάνοντας τα 2,5 εκατομμύρια.

Αν και οι επίσημες δηλώσεις και τα σχετικά ρεπορτάζ δεν κατέγραψαν κάτι σχετικό, η ατζέντα είναι λογικό να περιελάμβανε και μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή για την κατασκευή σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από ρωσικά κεφάλαια στο Ακουγιού της Τουρκίας, όπως και την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400» από την Τουρκία. Μάλιστα, για το δεύτερο έχουν εκφραστεί έντονες διαφωνίες της Δύσης (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ.τ.λ.). Γι' αυτό το θέμα, ο βοηθός του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Κοζίν, υποστήριξε ότι η Αγκυρα κατέθεσε ήδη προκαταβολή και ότι επιθυμία της είναι η παράδοση να γίνει πριν το 2019.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ