Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΑΦΤΑΡ
Ζητάει όπλα από Γαλλία και Ιταλία

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη μέσω Λιβύης, καθώς και στρατιωτικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οχήματα, ζήτησε χτες μέσω συνέντευξής του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο Λίβυος στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ, που αντιτίθεται στη δοτή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ Σαράτζ.

Ο Χαφτάρ ήταν στο στρατό επί Καντάφι και έμπιστός του, στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε, πέρασε για κάποια χρόνια στην υπηρεσία της CIA και πριν λίγα χρόνια επέστρεψε ως «απελευθερωτής». Αφορμή για τη συνέντευξη του Λίβυου στρατηγού στην ιταλική εφημερίδα έδωσε η ολοκλήρωση των επισκέψεων που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη σε Παρίσι και Ρώμη αντίστοιχα, στο πλαίσιο αναθέρμανσης της «ειρηνευτικής» πολιτικής διαδικασίας που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ, ο οποίος πιέζει την κυβέρνηση Σαράτζ και το στρατό του Χαφτάρ να συμφωνήσουν σε ένα θεσμικό πλαίσιο για νέο Σύνταγμα, που θα τεθεί σε δημοψήφισμα και θα ανοίξει, αργότερα, το δρόμο και για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Λίβυος στρατηγός, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα, τόνισε ότι στη διάρκεια συνάντησης που είχε προχτές με την Ιταλίδα υπουργό Αμυνας Ρομπέρτα Πινότι συμφωνήθηκε η εκπαίδευση στρατιωτών του από την Ιταλία. Αν και δεν απέρριψε την «ειρηνευτική» πρωτοβουλία και το νέο «οδικό χάρτη» που παρουσίασε ο διεθνής μεσολαβητής Γ. Σαλαμέ στην Τύνιδα πριν από λίγες μέρες, ο Χαφτάρ επέμεινε πως η «στρατιωτική λύση θα πρέπει να παραμείνει επιλογή για την επιβολή της τάξης στη Λιβύη, εφόσον αποτύχουν άλλα μέσα», αφού «δεν πολεμάμε την τρομοκρατία μέσω διπλωματικών καναλιών αλλά με όπλα». Χαρακτήρισε «μέγα σφάλμα» τις επαφές (και δοσοληψίες...) της ιταλικής κυβέρνησης με ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που εκμεταλλεύονται τις μεταναστευτικές ροές στη Λιβύη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πρόσφατες πληροφορίες διεθνών δικτύων πως οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες ομάδες ενόπλων, όπως π.χ. η «ταξιαρχία Ανάς αλ Νταμπάσι», προκειμένου να σταματήσουν να στέλνουν τους μετανάστες στην Ιταλία και να τους κρατούν φυλακισμένους στη Λιβύη.

Πριν τη Ρώμη, ο Χαφτάρ είχε πάει στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Σε σχετική ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι δεν προτάθηκε κάτι νέο στον Χαφτάρ και ότι του μεταφέρθηκε το μήνυμα «πως θα πρέπει να σεβαστεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και να δεχτεί τη μεσολάβηση του ΟΗΕ».

Ας σημειωθεί πάντως ότι την Πέμπτη είχε μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον δοτό πρωθυπουργό Φ. Σαράτζ και το λεγόμενο «Προεδρικό Συμβούλιο» για τη συνέχιση της υποστήριξης της ιταλικής κυβέρνησης, παρά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη με τον Χαφτάρ, με επίσημη πρόσκληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ