Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η μεταναστευτική πολιτική στο επίκεντρο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Στη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, που θεωρείται βασική αιτία για την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού - αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), επικεντρώνονται οι συζητήσεις εντός και μεταξύ των κομμάτων τις μέρες που ακολούθησαν τις εκλογές της Κυριακής. Από αυτές τις συζητήσεις αποκαλύπτεται ότι όλα τα αστικά κόμματα στη Γερμανία έχουν υιοθετήσει λίγο - πολύ, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, τον πυρήνα της ατζέντας της εθνικιστικής AfD, δηλαδή των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων που βλέπουν «ευκαιρίες» στη μετανάστευση και την προσφυγιά και θέλουν να ανοιγοκλείνουν την «κάνουλα» ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

Ηδη από το βράδυ των εκλογών, το ιστορικό στέλεχος και πρώην ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Η Αριστερά» (Die Linke), Οσκαρ Λαφοντέν, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) για τη στροφή περίπου 400.000 ψηφοφόρων της «Αριστεράς» προς την AfD, λέγοντας: «Οταν η υποστήριξη των εργαζομένων και των ανέργων είναι τόσο μικρή, πρέπει να σκεφτούμε καλά την αιτία γι' αυτό».

Προχτές, σε ανάρτησή του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης», σημείωσε ότι μια απάντηση - κλειδί θα πρέπει να είναι η «ελλιπής» προσφυγική πολιτική του κόμματος: «Για ένα αριστερό κόμμα δεν πρέπει να υπερισχύει η βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη σε σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη». Δηλαδή, εξήγησε, αυτοί που επιβαρύνονται περισσότερο από τη μετανάστευση και την προσφυγιά (μέσω της συμπίεσης των μισθών, της επιβάρυνσης των σχολείων, της αύξησης των ενοικίων κ.λπ.) είναι τα λαϊκά στρώματα.

Αντίστοιχα, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Αριστεράς» και αντιπρόεδρος του κόμματος (επίσης σύζυγος του Λαφοντέν), Σάρα Βάγκενκνεχτ, είπε ότι «σίγουρα τα ζητήματα της προσφυγικής πολιτικής έπαιξαν κεντρικό ρόλο για όσους έφυγαν από μας προς την AfD».

Αντιδράσεις εξέφρασαν στελέχη, με την πρόεδρο του κόμματος Κάτια Κίπινγκ να υποστηρίζει το «δικαίωμα στο άσυλο», αλλά και την «καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγιάς», κάτι που αποτελεί και επίσημη κυβερνητική πολιτική, καθώς επιχειρείται να ενταθεί η στρατιωτική και οικονομική διείσδυση των γερμανικών μονοπωλίων σε χώρες της Αφρικής και αλλού. Ο πρώην Πρόεδρος, Γκρέγκορ Γκίζι, σημείωσε ότι μια αλλαγή πορείας «θα είναι το τέλος μας σαν αριστερό κόμμα».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αναταράξεις στην ΑfD, στο πλαίσιο διεργασιών για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Χτες αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα η πρώην πρόεδρος Φράουκε Πέτρι, όπως είχε αναγγείλει μια μέρα μετά τις εκλογές, ενώ και η γραμματέας του κόμματος στη Σαξονία, Ούβε Βούρλιτζερ, πρόκειται να παραιτηθεί. Θυμίζουμε ότι και ο σύζυγος της Φρ. Πέτρι και στέλεχος του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Μάρκους Πρέτζελ, έχει παραιτηθεί και σύμφωνα με διαρροές στον γερμανικό Τύπο θα ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις. Η ομάδα υπό την Φρ. Πέτρι εμφανίζεται ως πιο «μετριοπαθής» και ενδέχεται να δημιουργήσει άλλο κόμμα με «ρεαλιστική πολιτική», με άμεσο σκοπό τη συμμετοχή σε κυβέρνηση.

4 στους 10 μαθητές δεν έχουν ακούσει τη λέξη «Αουσβιτς»

Εν μέσω υποκριτικών συζητήσεων για την άνοδο της AfD, δημοσιεύτηκε χτες έρευνα του ιδρύματος «Κoerber», σύμφωνα με την οποία μόλις το 59% των μαθητών άνω των 14 ετών γνωρίζουν ότι το Αουσβιτς ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί, κολαστήριο για εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν καν τη λέξη. Ο ιστορικός Σβεν Τέτζλαφ, που συμμετείχε στην έρευνα, εκφράζει ανησυχία, καθώς η Ιστορία δεν αποτελεί ξεχωριστό μάθημα στις ηλικίες 14 - 16 ετών, αλλά και 8 - 10 ετών.

  • Στο μεταξύ, εκλογές θα γίνουν στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στις 15 Οκτώβρη και σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Infratest Dimap» προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες με 35% και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (από τους οποίους προέρχεται ο σημερινός πρωθυπουργός) με 34%. Οι Πράσινοι παίρνουν 9%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 8%, η AfD 6% και η «Αριστερά» 5%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ