Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΡΕΧΙΤ
Διαφωνίες Μέι και Γιούνκερ για την «πρόοδο» των διαπραγματεύσεων

ΤΑΛΙΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι κόντρες και οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ συνεχίζονται με εμφανείς τις επίμονες πιέσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να εξασφαλίσει μέχρι τέλος Οκτώβρη το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για την έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).

Χτες το πρωί, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας, η Μέι εξέφρασε την... «ικανοποίησή» της για τη «διαφορετική ατμόσφαιρα» και την «πρόοδο», που επικρατεί κατά τον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες για το Brexit, τονίζοντας πως αδημονεί να δει να αναπτύσσεται στο μέλλον «αυτή η βαθιά και ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ». «Εκτιμώ τη συνεισφορά των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά θέλω επίσης να δω να εξασφαλίζονται και τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε σιγουριά και διαβεβαιώσεις», δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους.

Αντίθετη άποψη είχε, ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε στο Ταλίν πως θα χρειαστεί «ένα θαύμα» για να ξεκινήσουν οι παράλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας. Τόνισε, μάλιστα, πως ο ίδιος δεν αναμένει «επαρκή» πρόοδο σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Brexit έως τα τέλη του Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ