Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επιχείρηση ισορροπιών για ένα «νέο παγκόσμιο ρόλο»

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε χτες η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας, που, αν και αφορούσε στην ψηφιακή αγορά, εντούτοις εστίασε στη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, να δεσμεύεται ότι θα παρουσιάσει σε δύο βδομάδες την πολιτική ατζέντα για το ζήτημα αυτό. Αργότερα, αποτυπώνοντας και το περιεχόμενο της συζήτησης διευκρίνισε ότι η ατζέντα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έναρξη της μόνιμης αμυντικής συνεργασίας μέχρι το τέλος του 2017, τη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβρη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης ή μια σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, χαιρέτισε τις προτάσεις για την ΕΕ του Προέδρου της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, ο οποίος δήλωσε πως οι συζητήσεις «έδειξαν ότι υπάρχει μια κοινή συνειδητοποίηση για την ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα προς τα μπροστά στην Ευρώπη» και πως «είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί μπροστά πιο γρήγορα και πιο δυνατά για περισσότερη κυριαρχία, περισσότερη ενότητα και περισσότερη δημοκρατία».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σχετική συζήτηση ενδιαφέρουσα, λέγοντας πως «όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης (...) την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο», χαρακτηρίζοντας «θετικό» το γεγονός ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις «όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να στηριχθεί στα δικά της πόδια».

Δήλωσε, μάλιστα, «εντυπωσιασμένος απ' το γεγονός ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών «που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χτες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσβαση, αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες. Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ρόλο ισχυρό δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της».

Σε ερώτηση για το αν απαιτούνται αλλαγές στις συνθήκες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις για σημαντικές θεσμικές τομές μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών», επαναφέροντας τη γνωστή απάτη περί «περισσότερου δημοκρατικού ελέγχου» που δεν αντιβαίνει, όπως είπε, «με το πνεύμα των συνθηκών» της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Εχουν βγει τα «μαχαίρια» στην ψηφιακή πολιτική

Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ήταν και τα ζητήματα της ψηφιακής πολιτικής, της κυβερνοασφάλειας, της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων, θέματα που ιεραρχούνται ψηλά απ' τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ και αποτελούν πεδίο εκδήλωσης έντονου ανταγωνισμού με αυτούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την πρόταση που διατύπωσε ο Εμ. Μακρόν για τη φορολόγηση των αμερικανικών κολοσσών του διαδικτύου όπως η «Apple» και η «Google» επί του κύκλου εργασιών σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, παρά επί των κερδών. Σε αυτό φέρεται να έχει τη στήριξη περίπου δέκα χωρών, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, όμως η Ιρλανδία είναι κατηγορηματικά αντίθετη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ουσιαστικά υπερασπίστηκε μία εκ των τριών προτάσεων της Κομισιόν για το πώς μπορούν να φορολογηθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος οι τεχνολογικοί κολοσσοί, γνωστοί και με το ακρωνύμιο GAFA («Google», «Amazon», «Facebook», «Apple»), στο πλαίσιο και του άτυπου «εμπορικού πολέμου» που βρίσκεται σε εξέλιξη με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι άλλες δύο είναι η επιβολή και είσπραξη ποσοστού στις on line διαφημίσεις και μία λύση παρόμοια με τον ΦΠΑ, με το φόρο να μπαίνει τη στιγμή της πληρωμής προς τις διαδικτυακές εταιρείες.

Για τη λεγόμενη ψηφιακή οικονομία συζήτησε και το Ecofin, στη συνεδρίαση πριν από μερικές βδομάδες στο Ταλίν, με επίκεντρο την επέκταση του ψηφιακού σχεδιασμού μέχρι το 2025, τις ψηφιακές υποδομές (δίκτυα οπτικών ινών, 5G), την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις της ηπείρου κ.ά. Τότε, δέκα υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ - μεταξύ των οποίων και ο Ευ. Τσακαλώτος - κατά τη διάρκεια του Ecofin συνυπέγραψαν δήλωση, με την οποία ζητούν να πληρώνουν αντισταθμιστικό φόρο οι GAFA («Google», «Amazon», «Facebook», «Apple») και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί. Στο κείμενο που συνυπογράφουν, αναφέρεται ότι «είναι απαράδεκτο αυτές οι εταιρείες να λειτουργούν στην ΕΕ και να αποδίδουν ελάχιστα στα δημόσια έσοδα» και ζητούν την επιβολή «αντισταθμιστικού» φόρου, συνδεδεμένου με τον τζίρο των επιχειρήσεων αυτών, αναθέτοντας στην Κομισιόν να επεξεργαστεί την πρακτική μέθοδο για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ