Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συναντήσεις στην Αυλώνα για τα σπίτια μειονοτικών

Στην Αλβανία έγινε, το Σάββατο, συνάντηση στην Αυλώνα μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Νταμίαν Γκικνούρι, Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο, του δημάρχου Χειμάρρας, Γκέργκι Γκόρο, των εκπροσώπων της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοιας», Βασίλη Μπολάνου και Φρέντυ Μπελέρη, και κατοίκων της Χειμάρρας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα κατεδαφίσεων κατοικιών στη Χειμάρρα στο πλαίσιο του «σχεδίου ανάπλασης» της πόλης, που προωθούν κυβέρνηση Ράμα και δημοτική αρχή.

Ο Ντ. Γκικνούρι δήλωσε ότι προχωρούν προς την εξεύρεση «κοινής γλώσσας». Αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης ήρθαν αμέσως μετά από τις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχαν οι ΥΠΕΞ Αλβανίας και Ελλάδας, στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο Συνόδου του ΟΗΕ, και ότι στην προ ημερών συνάντηση Κοτζιά και Μπουσάτι βρέθηκε η «κοινή γλώσσα» για την επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν ανάμεσα στις δύο χώρες. Οτι μία από τις ανησυχίες που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση ήταν και το θέμα των περιουσιών των κατοίκων της Χειμάρρας.

Αλλωστε, σε ένα τέτοιο φόντο, οι εκπροσωπούντες τη μειονότητα φέρεται να ζήτησαν από τις αλβανικές αρχές να χορηγηθούν τίτλοι κυριότητας στους κατοίκους και να αποζημιωθούν όχι μόνο για τα κτίρια που γκρεμίζονται στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπλασης αλλά και τα οικόπεδα όπου είχαν τα κτίσματά τους.

Εξάλλου, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «SOT» υποστηρίζει πως «η ένταση ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα για το θέμα της Χειμάρρας φαίνεται ότι άρχισε να αποκλιμακώνεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ