Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα εμφανίστηκε «βαθιά αναστατωμένη» μετά από τη σύλληψη ενός Τούρκου εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θεωρείται ύποπτος για διασυνδέσεις με όσους τον Ιούλη του 2016 αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Στην ανακοίνωση η πρεσβεία μιλά για «αβάσιμες, ανώνυμες κατηγορίες εναντίον υπαλλήλων μας που υπονομεύουν και απαξιώνουν τη μακροχρόνια σύμπραξη» ανάμεσα στις δυο χώρες.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι πακιστανικές αρχές απέδωσαν σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας το χτεσινό αιματηρό χτύπημα στην επαρχία του Μπαλουχιστάν (Νταργκάρ Φάτεχπουρ), όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε χτες ομόφωνα νομοσχέδιο που προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χρήση ρομποτικών οχημάτων αυτόνομης οδήγησης χωρίς ανθρώπινο έλεγχο. Το νομοσχέδιο, που θα πρέπει ακολούθως να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, αναμένεται να εγκριθεί υπό την πίεση των μονοπωλίων της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η «General Motors Co», η «Alphabet Inc», η «Tesla Motors» και η «Ford Motor», που βλέπουν περιθώρια για νέα αύξηση της κερδοφορίας τους. Αντίθετα, αντιδράσεις προκαλεί η προώθηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε επαγγελματικά φορτηγά και νταλίκες, καθώς τα συνδικάτα αντιτάσσονται στην αξιοποίηση της ρομποτικής τεχνολογίας προβλέποντας «βαρύ κόστος» σε θέσεις εργασίας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανοκαναδός Αμπντολρασούλ Ντόρι Εσφαχάνι, που συμμετείχε στην ομάδα των Ιρανών διαπραγματευτών για την επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015, φέρεται πως καταδικάστηκε σε πενταετή ποινή κάθειρξης με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η είδηση μεταδόθηκε από το ιρανικό ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim», δίχως να διαψευστεί άμεσα από την ιρανική κυβέρνηση.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο 62χρονος γεννημένος στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο, που ζει στη Βρετανία από πέντε ετών, γνωστός για τα μυθιστορήματά του «Απομεινάρια μιας Μέρας» και «Μην με αφήσεις ποτέ», πήρε χτες το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η Σουηδική Ακαδημία έκρινε πως ο Καζούο Ισιγκούρο «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ