Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΕ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα κέρδη των μονοπωλίων χτίζονται με το αίμα των εργαζομένων

Ανακοίνωση για το νέο εργατικό «ατύχημα» στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Την εργοδοσία του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (συμφερόντων Στασινόπουλου) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ για τον πολύ σοβαρό τραυματισμό 28χρονου εργάτη το περασμένο Σάββατο, «σε ένα από τα πολλά κάτεργα του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στη "Σωληνουργεία Κορίνθου" στη Θίσβη Βοιωτίας. Τον νεαρό εργάτη καταπλάκωσε μεταλλική σωλήνα μεγάλου βάρους, με αποτέλεσμα, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, να ακρωτηριαστεί το ένα του πόδι και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση».

Η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ απαιτεί να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του τραυματία εργάτη και της οικογένειάς του με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να διερευνηθούν άμεσα και λεπτομερώς οι αιτίες του ατυχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν ευθύνες.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «το "ατύχημα" έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες άλλα - ακόμα και θανατηφόρα - που έχει στο ιστορικό του ο εν λόγω Ομιλος (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ colour κ.ά.)» και προσθέτει:

«Μόνο ως πρόκληση και κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν τα λεγόμενα "σεμινάρια υγιεινής και ασφάλειας" που πραγματοποιεί ο Ομιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Στόχος του είναι να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και παράλληλα να μεταθέσει την ευθύνη για την υγιεινή και ασφάλεια στους ίδιους. Είναι χαρακτηριστική η επιχειρηματολογία της εργοδοσίας: "Εγώ σας τα έμαθα, από εκεί και πέρα για το 99% των ατυχημάτων φταίει ο εργαζόμενος". Κανείς εργάτης και καμιά εργάτρια δεν πρέπει να μπει σε αυτήν τη λογική και να δώσει δίκιο στην εργοδοσία. Πάνω στην εντατικοποίηση της εργασίας, τα 12ωρα, στην αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την εργολαβική εργασία, έχει χτίσει τα τεράστια κέρδη του ο όμιλος. Το κυνήγι του κέρδους δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε τις ζωές των εργαζομένων.

Καθημερινά σε όλο τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και γενικότερα στη Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων και ευρύτερα, η εντατικοποίηση της δουλειάς σπάει κόκαλα. Η εργολαβική εργασία, δηλαδή η πλέον ανειδίκευτη, καθώς και τα 12ωρα (αφού ο μισθός του 8ωρου δε φτάνει) είναι εκτεταμένα».

Καταγγέλλει επίσης τις τεράστιες ευθύνες «τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και των προηγούμενων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», που «ρίχνουν νερό στο μύλο της ασυδοσίας της εργοδοσίας και ποτίζουν την εργασιακή ζούγκλα. (...) Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει επιπλέον μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει στις υπηρεσίες ελέγχου καθώς η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας Βοιωτίας που εδρεύει στη Λιβαδειά, στελεχώνεται με μόλις δύο υπαλλήλους (...) για όλο το νομό και ειδικότερα για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που συγκεντρώνονται στη Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας!».

Η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ καλεί «τους εργαζόμενους του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και συνολικά την εργατική τάξη της περιοχής να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να σπάσουν τη σιωπή τους, να σπάσουν την τρομοκρατία και να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία», να παλέψουν για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ