Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2017
«Νικητής» η οργάνωση ICAN για τον πυρηνικό αφοπλισμό

ΟΣΛΟ.--

Με φόντο την κλιμακούμενη ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, τις βορειοκορεατικές πυρηνικές δοκιμές και τις έντονες πιέσεις των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ για κατάργηση ή «επαναδιαπραγμάτευση» της διεθνούς συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούνη του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης επέλεξε να δώσει φέτος το βραβείο στη «Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων» (ICAN).

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης έγινε δεκτή από την εκπρόσωπο της οργάνωσης Μπέατρις Φιν με ικανοποίηση. Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες να απαγορεύσουν άμεσα τα πυρηνικά όπλα, τονίζοντας: «Είναι μια στιγμή μεγάλης έντασης στον κόσμο, την ώρα που πύρινες δηλώσεις θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν εύκολα, αμείλικτα, προς μια φρίκη χωρίς όνομα. Το εύρος μιας πυρηνικής σύγκρουσης πλανάται και πάλι. Αν υπήρξε κάποια στιγμή που τα κράτη θα έπρεπε να δηλώσουν την απερίφραστη αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα, αυτή η στιγμή είναι τώρα».

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ICAN είναι ένας «διεθνής συνασπισμός» οργανώσεων με στόχο τον πυρηνικό αφοπλισμό. Θεωρεί πως μία από τις σημαντικές επιτυχίες της καταγράφηκε στις 7/7/2017, όταν ξεκίνησε η υπογραφή διεθνούς συμφωνίας για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων από αρκετές δεκάδες χώρες - μέλη του ΟΗΕ. Ωστόσο, η ισχύς της συμφωνίας είναι συμβολική, καθώς δεν συμμετέχουν σε αυτήν οι εννιά πυρηνικές δυνάμεις, δηλαδή οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα, οι οποίες υπολογίζεται πως ετησίως δαπανούν περισσότερα από 105 δισ. δολάρια για να εξασφαλίζουν τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων τους.

H ΙCAN «υπερίσχυσε» λόγω της συγκυρίας υποψηφιοτήτων που είχαν καταγραφεί, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ, ο Πάπας Φραγκίσκος και πολλές ακόμα. Το συγκεκριμένο βραβείο, όπως έχει φανεί διαχρονικά, υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες που σχετίζονται με τις τρέχουσες προτεραιότητες ισχυρών δυνάμεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Νόμπελ Ειρήνης το 2009, στον Μπαράκ Ομπάμα, εκλεγμένο τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, και μάλιστα προκαταβολικά για τις ...προθέσεις του, ο οποίος συνέχισε κανονικότατα όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ποια είναι η ICAN

Η ICAN συγκροτήθηκε το 2007 στη Βιέννη, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων, και σήμερα απαρτίζεται από 468 οργανώσεις σε 101 χώρες. Υποστηρίζει πως επιδιώκει να «ενώσει» τις προσπάθειες για τον πυρηνικό αφοπλισμό ακτιβιστών και διασημοτήτων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων είναι ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και νομπελίστας Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, ο μουσικός της τζαζ Χέρμπι Χάνκοκ.

Η έδρα της οργάνωσης είναι στα κτίρια του λεγόμενου «Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών» στη Γενεύη, κοντά στον ΟΗΕ.

Η οργάνωση δεν στηλιτεύει μόνο τις χώρες που παράγουν και διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά υποτίθεται πως το κάνει και για αυτές που τα «φιλοξενούν» στο έδαφός τους, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών συμβατικών «υποχρεώσεων», όπως κάνουν ήδη τουλάχιστον πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ