Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ενόψει δημοψηφισμάτων σε Βενέτο και Λομβαρδία

ΡΩΜΗ.--

Στις 22 Οκτώβρη θα γίνουν δημοψηφίσματα σε Βενέτο και Λομβαρδία, στη βόρεια Ιταλία, με θέμα την παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις διοικήσεις των συγκεκριμένων περιφερειών. Αν και το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, η ίδια η διεξαγωγή του προσθέτει νέα δεδομένα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενδοαστικών ανταγωνισμών που διαμορφώνεται σε όλη την Ευρώπη, όπως επιβεβαιώνουν και οι εξελίξεις στην Ισπανία (βλ. πρόσφατο δημοψήφισμα για τη λεγόμενη «ανεξαρτητοποίηση» στην Καταλονία).

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, όσοι συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα για την παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων σχετικά με τον πολιτισμό, την παιδεία, τη λειτουργία των δικαστηρίων κ.τ.λ. Ωστόσο, στο τραπέζι βρίσκεται γενικότερα η «μεγαλύτερη λειτουργική αυτονομία», όπως εξήγησε και ο δήμαρχος του Μιλάνου (που είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας Λομβαρδία) Τζιουζέπε Σάλα, που προέρχεται από το κεντροαριστερό κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει «ναι», χαρακτηρίζοντας «επιθυμητή» τη μεγαλύτερη αυτονομία.

Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής των περιφερειακών διοικήσεων σε Λομβαρδία και Βενέτο προέρχονται από την ευρωσκεπτικιστική «Λίγκα του Βορρά». Υπέρ των αλλαγών έχουν ταχτεί, εκτός από τη «Λίγκα», και κόμματα όπως η «Φόρτσα Ιτάλια» και τα «Πέντε Αστέρια», αλλά και άλλες δυνάμεις, όπως δείχνει και η στάση του Σάλα.

Μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «RT», ο επικεφαλής της «Λίγκας» Ματέο Σαλβίνι είπε ότι μέσα από τη μεγαλύτερη αυτονομία στόχος είναι να μειωθούν οι «περιορισμοί» που θέτει η ΕΕ και να αυξηθούν οι πόροι για την ανάπτυξη των περιφερειών αυτών.

Να σημειωθεί ότι οι δύο περιφέρειες ανήκουν στο βιομηχανικό Βορρά και θεωρούνται από τις πιο πλούσιες της Ιταλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ