Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Κάλεσε τα αμερικανικά μονοπώλια να «ζήσουν το μύθο» τους στην Ελλάδα!

Μια ομιλία - «περιβόλι», ενδεικτική των όσων πρόκειται να συζητηθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες στην προσεχή επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έκανε ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε σε εκδήλωση για τη «δικτύωση» της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας («Hellenic infustry networking event»), στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων AUSA 2017, όπου και ανακοινώθηκε η ίδρυση παραρτήματος της AUSA (Association of US Army) στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο Δ. Βίτσας είχε επισκεφτεί το αμερικανικό Πεντάγωνο, όπου συναντήθηκε με την υφυπουργό Αμυνας, αρμόδια για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας Katie Wheelbarger, και τον υφυπουργό Αμυνας, αρμόδιο για θέματα πολιτικής Ευρώπης και ΝΑΤΟ, Thomas Goffus.

Εγγυώνται «κέρδη πάνω από τις προσδοκίες σας»

Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών και παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, σκιαγράφησε τα σχέδια παραπέρα σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ με επίκεντρο την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ανέπτυξε εκ νέου το κάλεσμα προς τους επενδυτές να αξιοποιήσουν τις «ευκαιρίες» που τους ανοίγει η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας διαβεβαιώνω ότι τα οφέλη θα είναι πάνω από τις προσδοκίες σας...».

Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είπε πως «δεν επιβεβαιώνει απλά την καλή μας εταιρική σχέση και τις δεσμεύσεις μας στις δημοκρατικές αξίες, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία (...) να συζητηθούν ζητήματα οικονομικών επενδύσεων ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας, του τουρισμού αλλά και της Αμυντικής Βιομηχανίας».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο υπουργός απηύθυνε κάλεσμα στα αμερικανικά μονοπώλια «να ανακαλύψουν την Ελλάδα», «γόνιμο έδαφος για νέες επενδύσεις, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι τον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα». Διαβεβαίωσε δε πως «όποιος επενδύσει στην Ελλάδα ή ανοίξει οικονομική συνεργασία με φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, μπορεί να προσδοκά σε άμεσα οφέλη», ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα όσα επικαλέστηκε για να στοιχειοθετήσει το τέτοιο κάλεσμα:

-- Τη γεωγραφική θέση της χώρας, που καθιστά την «ελληνική αγορά (...) πύλη σε μια μεγάλη ενδοχώρα. Είναι οι αναπτυσσόμενες αγορές των χωρών της Βαλκανικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

-- Τη «γεωστρατηγική θέση της χώρας», «αναμφισβήτητη καθώς βρίσκεται στο κέντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων» και «το περιβάλλον ασφάλειας που παρέχει», ως «μέλος από τα πρώτα χρόνια της ΕΕ, καθώς και από τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών», που όπως σημείωσε, «προσδίδει μια ιδιαίτερη δυναμική και έναν πολλαπλασιαστή ισχύος» στην όποια επένδυση.

-- Το «μεγάλο επιχειρηματικό δυναμικό», τις «σύγχρονες υποδομές (οδικά δίκτυα, μεταφορές, επικοινωνίες κ.λπ.)» και «το ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης και ιδιαίτερων δυνατοτήτων και μορφωτικού επιπέδου».

-- Τις «άοκνες» προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα «φιλικό» επενδυτικό περιβάλλον: «Εκσυγχρονίζουμε και βελτιώνουμε το σύστημα δικαιοσύνης. Απαλλάσσουμε την επιχειρηματικότητα από περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προωθούμε την διαφάνεια...», είπε ο υπουργός, που προηγουμένως είχε αραδιάσει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, από την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου και την προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα έως την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τη «μεγιστοποίηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών και ξένων κονδυλίων ανάπτυξης (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων)».

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία «περιφερειακό κέντρο» για τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ

Εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευγνωμοσύνη της αστικής τάξης για το βρώμικο διαχρονικά ρόλο των ΗΠΑ στη στήριξη της αστικής εξουσίας στην Ελλάδα, από τον Εμφύλιο και την οικοδόμηση του μετεμφυλιακού κράτους έως το ρόλο τους στη χούντα και στη συνέχεια, αλλά και τη σταθερή στοίχιση της αστικής τάξης στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, ο Δ. Βίτσας μίλησε για το ότι «είναι σε όλους γνωστές οι παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ έχει βάθος χρόνου και δικαίως οι δύο χώρες μπορούν να αποκαλούνται στρατηγικοί εταίροι (...) Οι σχέσεις αυτές, μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, μέσα από τη δοκιμασία της πράξης και με τη δυναμική που πάντα είχαν, σφυρηλατήθηκαν στο διάβα του χρόνου και από την αμοιβαία κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό».

Στο σήμερα, και αναδεικνύοντας το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην παραπέρα εμβάθυνση της τέτοιας σχέσης, είπε πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις έχουν γίνει πιο ουσιαστικές. Ειδικά στο πλαίσιο της Αμυντικής Βιομηχανικής Συνεργασίας, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για μια πιο στενή συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών».

Ειδικά σε σχέση με την αμυντική βιομηχανία, την οποία χαρακτήρισε «πυλώνα υποστήριξης των προσπαθειών που κάνουμε στην Ελλάδα για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αστάθεια», είπε πως «απώτερος στόχος» «είναι η Ελλάδα ν' αποτελέσει - σε επίπεδο βιομηχανίας - ένα περιφερειακό κέντρο υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Θύμισε, άλλωστε, ότι «οι ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες διατηρούν επί σειρά ετών στενές σχέσεις με τις αμερικανικές εταιρείες», υπογραμμίζοντας ότι «οι συνεργασίες αυτές έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και μεγάλες προοπτικές για κάλυψη της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο την Ελλάδα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, άλλωστε, είπε, καλώντας τους Αμερικανούς να «επενδύσουν» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ότι «έχει μεγάλες προοπτικές διείσδυσης στις διεθνείς αγορές και κυρίως σε αυτές των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Θύμισε, δε, ότι το υπουργείο Αμυνας ξεκίνησε την «αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ δεν παρέλειψε να διαφημίσει την Ελλάδα και ως ασφαλή προορισμό για «αναψυχή» των μακελάρηδων, λέγοντας πως «αποτελεί έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό για ασφαλείς διακοπές που μπορούν να απολαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ μαζί με τις οικογένειές τους και προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να υπάρξουν συγκεκριμένα προγράμματα που θα δίνουν κίνητρα για αυτόν το σκοπό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ