Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «επενδύσεις» τους φέρνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Το πώς θα στηριχτούν αποτελεσματικότερα και θα υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών του στη Θεσσαλία και γενικότερα, συζητήθηκε στο 2ήμερο «αναπτυξιακό συνέδριο», που έληξε χτες βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Στοχοπροσηλωμένες σ' αυτό ήταν οι ομιλίες των 17 υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης και υπηρεσιακών στελεχών υπουργείων, ενώ στον ίδιο «ντορό» κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της τοπικής διοίκησης, επιχειρηματικών και άλλων φορέων της περιοχής, σε πνεύμα «συμφωνίας και συνεργασίας» για την επίτευξη του «κοινού σκοπού», της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Η βασική κατεύθυνση για τη Θεσσαλία που αναδείχθηκε στο συνέδριο είναι η εξέλιξή της σε αγροτοβιομηχανικό κέντρο και τουριστικό θέρετρο, κατεύθυνση που μπορεί να «προσελκύσει επενδύσεις». Αναφέρθηκε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πολύ μεγάλες επενδύσεις και δρομολογούνται άμεσα νέες στους τομείς των μεταφορών, της Ενέργειας, των ψηφιακών δικτύων, της βιομηχανίας, της αγροτοδιατροφής, του Τουρισμού, της Υγείας, ενώ σε όλους τους τόνους διακηρύχθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαθέσει σημαντικά κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, ζεστό χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Χαρακτηριστικά, στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, είπε ότι «συνδυάζοντας τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια με ιδιωτικά κεφάλαια, μπορούμε να κάνουμε μεγάλες επενδύσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης κάλεσε τους μεγαλοξενοδόχους της Μαγνησίας να ξεπεράσουν τους όποιους δισταγμούς και να επενδύσουν στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου, υποσχόμενος ότι από τη βελτίωση της λειτουργίας του θα εξασφαλίσουν πολύ περισσότερα κέρδη.

Κάλεσμα στους υποψήφιους επενδυτές του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα να αξιοποιήσουν τα μεγάλα κονδύλια που υπάρχουν γι' αυτό το σκοπό στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.

Αποκαλυπτική για τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην πολιτική συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής που συνεπάγεται το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη, ο οποίος, αναφερόμενος στο «νέο μοντέλο αγρότη» που προωθεί η κυβέρνηση, είπε ότι «οφείλει να μετατρέπει τον παραγωγό σε σύγχρονο επιχειρηματία»...

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η απόφαση της κυβέρνησης για ακύρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου, την οποία προσπάθησε να δικαιολογήσει στην ομιλία του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελος, που για να καθησυχάσει τη μικρομεσαία αγροτιά πρόβαλε τον ψευδή ισχυρισμό ότι μπορεί τάχα το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας να λυθεί με κάποια μικροέργα.

Αναμάσημα του μύθου της «δίκαιης ανάπτυξης»

Το γνωστό κυβερνητικό παραμύθι περί «κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης» επανέλαβε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. Ως στοιχείο τέτοιας «δικαιοσύνης» πρόβαλε, μεταξύ άλλων, το νέο «δωράκι» προς τους εργοδότες, ύψους 350 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο, ως «κίνητρο» για να σταματήσουν να εμφανίζουν μισθωτούς ως «αυτοαπασχολούμενους» με «μπλοκάκι». Αντίστοιχα, πρόβαλε τα προγράμματα «ενεργητικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας» που προωθεί συστηματικά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανακυκλώνοντας την ανεργία και «μπουκώνοντας» με χρήμα μεγαλοεργοδότες για κάποιες προσωρινές και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, την ώρα μάλιστα που μόλις 1 στους 10 εγγεγραμμένους ανέργους παίρνει επίδομα ανεργίας!

Χαρακτηριστικές είναι και οι αναφορές της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Θ. Φωτίου, για το ότι 7,3% του πληθυσμού της Θεσσαλίας είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα του ΚΕΑ. Για το γεγονός δηλαδή ότι εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής αυτό το σημαντικό τμήμα του πληθυσμού έχει ριχτεί στην απόλυτη φτώχεια και προσπαθεί να επιβιώσει με τα ελάχιστα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση, μαζεύοντάς τα από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Το «νέο υπόδειγμα ανάπτυξης», για το οποίο έκανε λόγο η Θ. Φωτίου, περιλαμβάνει και το στοιχείο που παρουσίασε σχετικά με τους απόρους που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας, οι οποίοι αυξήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα 17.433 σε 37.734 νοικοκυριά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ