Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζει Πέμπτη και Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τα ζητήματα της μετανάστευσης, της άμυνας - εξωτερικών υποθέσεων, της ψηφιοποίησης και του Brexit βρίσκονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Αλ. Τσίπρα. Το ΕΣ θα εξετάσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί όσον αφορά την υλοποίηση των αποφάσεων που κατά καιρούς έχουν παρθεί για καθέναν ξεχωριστά απ' τους παραπάνω τομείς.

Ετσι, θα προβεί σε απολογισμό των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο των «παράνομων» μεταναστευτικών ρευμάτων σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς. Αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των κρατών - μελών της «πρώτης γραμμής» και την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει την επίτευξη προόδου ως προς τη «μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

Επίσης, θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και τον τρόπο που η ΕΕ θα «αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης» βάσει των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν και κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Σεπτέμβρη.

Επιπλέον, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων θα εξετάσουν και συγκεκριμένα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με την Τουρκία.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σύνθεση ΕΕ-27, θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μετά τη γνωστοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Πρέπει να έχουμε μια σφαιρική προσέγγιση του Προσφυγικού, αλλά και να προωθήσουμε ως ΕΕ ένα νέο σύστημα ασύλου, βασισμένο στην αλληλεγγύη και στον ισομερή καταμερισμό βαρών και ευθυνών», ανέφερε στην παρέμβασή του στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος. Υποστήριξε δε πως είναι αναγκαίο να οργανωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για την επιστροφή των μεταναστών και «να μην υπονομευθεί ο ενιαίος χώρος ελευθερίας μετακίνησης του Σένγκεν», ενώ είχε και διμερή συνάντηση με την ομόλογό του της Μεγάλης Βρετανίας, ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο για το Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ