Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ
Κινητοποιήσεις για τα συγγράμματα και τη στέγαση

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αίτημα την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικού, Νομικής, Γερμανικού και Γεωλογικού.

Οι αιτήσεις για δωμάτιο στις Εστίες του ΑΠΘ φέτος έφτασαν τις 342. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ, από τα 1.500 δωμάτια στις τέσσερις εστίες του Ιδρύματος, κενά είναι μόλις τα 120, με αποτέλεσμα να μείνουν στο «δρόμο» 222 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι οι σπουδές 222 φοιτητών βρίσκονται «στον αέρα», αφού οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να σπουδάζουν επιφορτισμένοι με τα έξοδα της στέγασης, αν συνυπολογίσουμε και όλα τα άλλα βάρη που καλούνται να πληρώσουν (εργαστηριακό εξοπλισμό, βοηθητικά συγγράμματα, μετακινήσεις κ.ά.).

Η αρμόδια αντιπρύτανης του ΑΠΘ είπε ότι το ζήτημα με τους φοιτητές που μένουν έξω από τις εστίες θα έχει λυθεί έως το Νοέμβρη, καθώς θα αδειάσουν θέσεις αποφοίτων.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν: Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες. Αξιοποίηση των πανεπιστημιακών ακινήτων που μένουν ανεκμετάλλευτα. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση στις ήδη υπάρχουσες εστίες. Αμεση βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους εστιακούς φοιτητές. Ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία με ευθύνη του κράτους, μέχρι να λυθεί το ζήτημα στέγασης για όσους φοιτητές απορρίφθηκαν.

Συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε χτες από φοιτητικούς συλλόγους που είχαν πάρει σχετική απόφαση στις Γενικές τους Συνελεύσεις μέσα στη βδομάδα. Οι φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους, διεκδικώντας να διανεμηθούν άμεσα δωρεάν τα συγγράμματα σε όλους και να στεγαστούν τώρα οι φοιτητές που έχουν μείνει έξω από την εστία. «Τα συγγράμματα που δεν έχουν δοθεί κοστίζουν 600 ευρώ μέσο όρο το χρόνο, η μετακίνηση είναι τεράστιο έξοδο για εμάς», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ καταγγέλλουν την πρυτανεία ότι λόγω της κατάληψης δεν δέχτηκε να λειτουργήσει το τμήμα όπου καταθέτουν οι φοιτητές τα δικαιολογητικά τους για το στεγαστικό επίδομα, παρόλο που οι φοιτητικοί σύλλογοι ζήτησαν να λειτουργήσει.

  • Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος που θα έληγε σήμερα, παρατείνεται έως και την Τετάρτη 25 Οκτώβρη 2017.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ