Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις εκπροσώπων του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ

Από τα σεμινάρια για τους νέους εργαζόμενους
Από τα σεμινάρια για τους νέους εργαζόμενους
Προχτές, Τετάρτη, το πρωί, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα: «Οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι πολιτικές λιτότητας για την εκμετάλλευση των εργατών - Η πάλη της νεολαίας μαζί με τους εργάτες για το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα εργασίας με δικαιώματα». Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στο Φεστιβάλ παρακολούθησε και παρενέβη στο σεμινάριο, όπου κύριοι ομιλητές ήταν εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κύπρου.

Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, αφού αρχικά καταδίκασε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στις ΗΠΑ και την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καθώς και τη δίωξη μελών και στελεχών του ΚΚΕ, που συμμετείχαν σε αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στην Κοζάνη, κατά τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», μετέφερε πλούσια πείρα από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τους κλάδους Τουρισμού, Εμπορίου κ.ά. Τόνισε τα τεράστια ποσοστά ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τις συνέπειες των 4 μνημονίων στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, επισήμανε ότι τα αντεργατικά μέτρα παίρνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλίων, στην προσπάθεια της διεθνούς οικονομίας να ανακάμψει. Επίσης, ανέδειξε το καθημερινό κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη της Ελλάδας, να παλέψει για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της.

Αντίστοιχα, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ παρευρέθηκαν σε σεμινάριο με θέμα «Η ένταση της μετανάστευσης σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης». Εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην ομιλία του, κάνοντας μεταξύ άλλων συγκεκριμένη αναφορά στο πώς οι καπιταλιστές αξιοποιούν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, την ένταση της εκμετάλλευσης προκειμένου να μπορέσουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους χτυπώντας τα εργασιακά δικαιώματα, προκάλεσε αρκετές ερωτήσεις από το κοινό σχετικά με το «πώς μπορούν τα εργατικά σωματεία να βοηθήσουν τους μετανάστες», «τι πάλη χρειάζεται σήμερα για να μην αναγκάζεται ένας νέος σήμερα να μεταναστεύσει» κ.ά. Απαντώντας, τόνισε την αναγκαιότητα να κατανοηθεί πως οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και μετέφερε πείρα από την προσπάθεια του ΠΑΜΕ να τους εντάξει στις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος.

Σεμινάριο για φοιτητές

Με συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών έγινε, επίσης την Τετάρτη, σεμινάριο με θέμα «Φοιτητικές οργανώσεις και νέοι φοιτητές». Μετά τις εισηγητικές ομιλίες ακολούθησε πλούσια συζήτηση, όπου συμμετείχαν φοιτητές και συνδικαλιστές από Βραζιλία, Ιταλία, Ν. Αφρική, Παναμά, Μπανγκλαντές κ.α. Μεταφέρθηκαν πείρα από τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος σε αγωνιστική κατεύθυνση, τη μαζικοποίησή του και προβληματισμοί για τη σημερινή του κατάσταση διεθνώς.

Εισηγητικά, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), μίλησε η Μελίνα Ραπτάκη, η οποία σημείωσε ότι «πρέπει οι φοιτητικοί σύλλογοι να είναι εκεί που οι φοιτητές συζητούν για τα προβλήματά τους, οργανώνουν την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά και να αναπτύσσουν πολύπλευρη δραστηριότητα στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, για την εργασιακή προοπτική, το επιστημονικό αντικείμενο κ.τ.λ. Οι φοιτητές να συζητούν για την πραγματική αιτία των προβλημάτων τους, ώστε ο αγώνας τους να έχει συνέχεια, να ενισχύεται η αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης».

Στη συζήτηση που ακολούθησε εκπρόσωπος του ισπανικού Φοιτητικού Μετώπου σημείωσε την ανάγκη για κοινή πάλη φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων, ενώ εκπρόσωπος του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΠΦΝΦ.

Στο σεμινάριο κατατέθηκε από την εκπρόσωπο του ΜΑΣ και εγκρίθηκε από τους παρευρισκόμενους ψήφισμα που δηλώνει: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητικούς συλλόγους και τους φοιτητές που κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης ενάντια στις καταδικαστικές αποφάσεις για την Ηριάννα και τον Περικλή, ήρθαν αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή και την αστυνομική βία. Η καταστολή δε θα περάσει! Ενωμένοι δυναμώνουμε την πάλη για σπουδές και ζωή με δικαιώματα!». Αντίστοιχα, εγκρίθηκαν ψηφίσματα αλληλεγγύης στους φοιτητές στην Ινδία που αντιμετωπίζουν σκληρή καταστολή και στην Παλαιστίνη, όπου η ισραηλινή κατοχική δύναμη στερεί τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ