Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Βουλευτικές εκλογές σε φόντο αστικής αναμόρφωσης

Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην Τσεχία για την εκλογή 200 βουλευτών, με την προσπάθεια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού να είναι εμφανέστατη, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου της χώρας. Ειδικά ο κυβερνητικός συνασπισμός από το 2013 των σοσιαλδημοκρατών, με τους νεοφιλελεύθερους του μεγιστάνα Αντρέι Μπάμπις και τους Χριστιανοδημοκράτες, έχει γνωρίσει αρκετούς κλυδωνισμούς, και το Μάη του 2017 έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης αλλά διατηρήθηκε, αφού όμως αποπέμφθηκε ο Μπάμπις από υπουργός Οικονομικών. Το όλο θέμα προέκυψε από την απαίτηση κάποιων σοσιαλδημοκρατών βουλευτών με στήριξη και άλλων συντηρητικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, να εξηγήσει ο Μπάμπις τα οικονομικά του εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης.

Ο Μπάμπις, τον οποίο πολλά διεθνή ΜΜΕ εμφανίζουν ως τον «Τσέχο Τραμπ ή Μπερλουσκόνι», επικεφαλής του λαϊκίστικου κόμματος ΑΝΟ (στα Τσέχικα σημαίνει «ναι» και τα αρχικά είναι «δράση ανικανοποίητων πολιτών»), έρχεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις πρώτος με 23 - 25% και ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 12%, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας με 11,4% και στη συνέχεια τα συντηρητικά Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών με 9,2%, το λαϊκίστικο Κόμμα Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας, στο χώρο του αστικού ευρωσκεπτικισμού, του Ιαπωνοτσέχου Τόμιο Οκακούρα με 9%, το επίσης λαϊκίστικο «Πειρατές» με 7,64%, το φιλελεύθερο ΤΟΡ09 με 6,18%, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση με 5, 75% και άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί. Το όριο για την είσοδο στην Βουλή είναι στο 5%.

Με βάση τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο, τα αστικά κόμματα είχαν παρεμφερή προγράμματα, με κύριο μέλημα το πώς θα εξασφαλιστούν τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης στο πλαίσιο της ΕΕ, παίρνοντας υπόψη τη γενικευμένη αντίθεση στην ένταξη στο ευρώ που υπάρχει στον πληθυσμό (τελευταία έρευνα καταγράφει το 85% να διαφωνεί). Επίσης το ζήτημα της μετανάστευσης ήταν ένα από τα βασικά θέματα, με δεδομένη τη στάση της τσεχικής κυβέρνησης (μαζί με άλλες στην Κεντρική Ευρώπη στην ομάδα του Βίσεγκραντ - Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία) να μην αποδέχεται τις ποσοστώσεις για υποδοχή προσφύγων και μεταναστών.

Ο Μπάμπις χαρακτηριστικά δηλώνει ότι θέλει «μία σταθερή κυβέρνηση για τη χώρα» αλλά απορρίπτει «συνεργασία με ακραίους». Υπόσχεται μείωση φόρων και περισσότερη ελευθερία κινήσεων για τις επιχειρήσεις, λέει όχι στους μετανάστες και την ένταξη στο ευρώ.

Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι ανοιχτά σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αφού υπάρχει στρατηγική συμφωνία στα βασικότερα ζητήματα - ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας προωθεί μια πολιτική με στόχο, όπως λέει, τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και του λαού, για «μια πιο δίκαιη ανακατανομή του πλούτου», κινούμενο στο πλαίσιο της διαχείρισης του συστήματος και όχι της επαναστατικής ανατροπής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ