Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων χτες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε νέες διαδηλώσεις προχώρησαν, χτες, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη Γαλλία, αντιδρώντας στο μπαράζ αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ. Στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που είχαν προκηρύξει πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργατοϋπάλληλοι από διάφορους κλάδους έκαναν συγκεντρώσεις και πορείες σε Παρίσι, Μασσαλία και πολλές ακόμα μεγάλες και μικρότερες πόλεις.

Συνθήματα και πανό κατήγγειλαν τα αντεργατικά διατάγματα με τα οποία - μέσα μάλιστα από διαδικασίες «εξπρές» και απλά την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου - έγιναν νέα βήματα για τη διευκόλυνση των απολύσεων, για την κατάργηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και τη γενίκευση των επιχειρησιακών - προσαρμοσμένων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας κ.λπ. Επίσης, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν και τη νέα φοροεπιδρομή που σηματοδοτεί το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 (που την ίδια ώρα διευρύνει τις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο), όπως και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που ήδη μεθοδεύονται στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ.α.

Πάντως, και αυτή τη φορά ξεχώρισε ο υπονομευτικός ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, όπως της διοίκησης της CGT, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπήρχε απόφαση για απεργία σε πολλούς κλάδους, εδώ και μέρες, το κεντρικό κάλεσμα της CGT αναφερόταν γενικά και αόριστα σε «κινητοποιήσεις», ενώ ο γραμματέας της Φιλίπ Μαρτίνες δεν δίστασε να μοιράσει «ευχές» για μαζικοποίηση των επόμενων κινητοποιήσεων, ενώ πριν από μερικές μέρες βρέθηκε ξανά στο «διάλογο» που οργάνωσε η κυβέρνηση, καλλιεργώντας επικίνδυνες αυταπάτες για τους στόχους που έχουν αυτές οι μαζώξεις των «κοινωνικών εταίρων».

Στον αντίποδα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην ταξική Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), όπως η FNIC (Federacion Nationale des Industries Chimiques - Εθνική Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες), πρωτοστατούν για την επιτυχία όλων των κινητοποιήσεων, με στόχο την οργάνωση και αφύπνιση δυνάμεων σε ταξική κατεύθυνση.

Σε ανακοίνωσή της, η FNIC κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου σε «απεργίες και κινητοποιήσεις για τα δικαιώματά μας», καταγγέλλοντας όσους επιχειρηματολογούν υπέρ των νέων «μεταρρυθμίσεων» με τη λογική ότι οι εργατικές κατακτήσεις αποτελούν «φρένο στην απασχόληση», σε μια περίοδο μάλιστα που ο παραγόμενος πλούτος μεγαλώνει. Οπως ανέφερε η ανακοίνωση της FNIC, το ΑΕΠ της Γαλλίας το 2016 έφτασε τα 2,2 τρισ. ευρώ. Επίσης, η FNIC καταγγέλλει όσους χαρακτηρίζουν τα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων «κόστος» που πρέπει να μειωθεί, τονίζοντας ότι «αυτό που αληθινά είναι κόστος για μας είναι το κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ