Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Εν μέσω πιέσεων από ΗΠΑ και Ρωσία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντονες πιέσεις από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους ευρύτερα στα Βαλκάνια και μέσω Σερβίας, κατήγγειλε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία μας, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε μόνοι μας αποφάσεις για το συμφέρον του σερβικού λαού. Δυστυχώς δεχόμαστε πιέσεις για να αλλάξουμε στάση και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη φορά», δήλωσε ο Βούτσιτς με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις συχνές συναντήσεις που έχει τελευταία με τους πρέσβεις ΗΠΑ Κάιλ Σκοτ και Ρωσίας Αλεξάντερ Τσεπούριν. Στην ατζέντα αυτών των συναντήσεων κυριάρχησαν (όπως αναφέρουν πληροφορίες του σερβικού Τύπου) το ρωσικό αίτημα για την παροχή καθεστώτος διπλωματικής ασυλίας στο προσωπικό του ρωσο-σερβικού κέντρου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στη σερβική πόλη Νις, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και το Κοσσυφοπέδιο, και η θετική ανταπόκριση της Σερβίας σε ρωσική πρωτοβουλία για την αποναρκοθέτηση περιοχών.

Οι ΗΠΑ αντιδρούν στη λειτουργία του κέντρου και δη στην παροχή καθεστώτος ασυλίας επειδή το θεωρούν «βάση κατασκοπείας των Ρώσων στα Βαλκάνια». Αντιδρούν επίσης στη συμμετοχή πυροτεχνουργών της Σερβίας στη ρωσική πρωτοβουλία για την απομάκρυνση ναρκών στη Συρία, προσωπικό που οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι διέθεσαν τα τελευταία 15 χρόνια 20 εκατ. δολάρια σε επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στη Σερβία. Ωστόσο, το σερβικό υπουργείο Αμυνας απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, ανακοινώνοντας ότι «μόνο τον Απρίλη του 2017 η κυβέρνηση των ΗΠΑ δώρισε τεχνικό εξοπλισμό για αποναρκοθέτηση αξίας 450.000 δολαρίων στο σερβικό στρατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ