Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Ευρωπαϊκά «διαπιστευτήρια» από Λαϊκό Κόμμα και Κόμμα Ελευθερίας

ΒΙΕΝΝΗ.--

Τις «φιλοευρωπαϊκές» του ιδέες και προθέσεις επιβεβαίωσε και ο νικητής των αυστριακών εκλογών, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (ΟVP), Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Με στόχο την «αναβάθμιση» της Αυστρίας και την επίτευξη ευνοϊκότερων όρων για τους μονοπωλιακούς ομίλους της χώρας, ο Σ. Κουρτς σημείωσε ότι «όχι απλώς βλέπει θετικά την Ευρώπη, αλλά θέλει να συμμετέχει ενεργά». Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ απάντησε πως «δεν χρειάζεται επαλήθευση, γνωρίζει ήδη ότι είναι υπέρ της Ευρώπης».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να αποφασίσουμε για το σχηματισμό κυβέρνησης» και «ενημέρωσα τον πρόεδρο για τις διάφορες επιλογές συνασπισμού». Επίσης, η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε ανεπίσημη συνάντηση Κουρτς με τους Ζ. Κ. Γιούνκερ, Ντ. Τουσκ και την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για μια συγκυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος με το εθνικιστικό Κόμμα Ελευθερίας (FPO) ενόψει και της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ.

Ο Σ. Κουρτς αναμένεται σήμερα να λάβει εντολή από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό Πρόεδρο για να αρχίσει τις διερευνητικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η αυστριακή εφημερίδα «Kurier» αποκάλυψε πως την Τετάρτη το βράδυ ο Κουρτς είχε προσωπική συνάντηση με τον Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε (πρόεδρο του FPO) στο σπίτι του τελευταίου. Εκπρόσωπος του Κουρτς απέφυγε να σχολιάσει την άτυπη συνάντηση, επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι «γίνονται ανεπίσημες συνομιλίες με όλα τα κόμματα».

Ο γγ και ευρωβουλευτής του FPO, Χάραλντ Βιλίμσκι, επανέλαβε και χτες σε δηλώσεις του την απαίτηση του κόμματος να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών ως όρο για να μπει σε κυβέρνηση. Ερωτηθείς αν το Λαϊκό Κόμμα έχει θέσει ως όρο στο FPO μια δέσμευση προς την ΕΕ, απάντησε: «Οι Ελεύθεροι ήταν το πρώτο κόμμα στην Ευρώπη. Εξάλλου το FPO δεν έχει ζητήσει ποτέ την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ (Oxit)», παρά κάποιες φωνές που έχουν ακουστεί κατά καιρούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Αλ. Σάλενμπεργκ νέος καγκελάριος (2021-10-12 00:00:00.0)
Περιοδεία Κουρτς σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο (2018-11-07 00:00:00.0)
Συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης (2017-10-31 00:00:00.0)
Λαϊκό Κόμμα και Κόμμα Ελευθερίας ξεκινούν διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση (2017-10-24 00:00:00.0)
Προς πρόωρες εκλογές η Αυστρία (2017-05-16 00:00:00.0)
Καταδικάζουν το αποτέλεσμα, ενισχύουν τις αιτίες του... (2000-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ