Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Πιέσεις για «μεταβατική συμφωνία»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ολοένα εντονότερες πιέσεις ασκούν στην κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, μονοπώλια που δρουν ή έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαιτώντας να επιτευχθεί «το συντομότερο δυνατόν μία συμφωνία για μία τουλάχιστον διετή μεταβατική περιόδο» μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το Μάρτη του 2019.

Μάλιστα, το βρετανικό δίκτυο «Sky News», επικαλούμενο επιστολή που έστειλαν στον υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, πέντε από τα μεγαλύτερα μονοπώλια στη Βρετανία, μετέδωσε ότι οι σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν την επίτευξη αυτής της συμφωνίας «άμεσα», γιατί αυτό το διάστημα λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν επιχειρήσεις των μονοπωλίων στη χώρα, ενώ αρκετά εξετάζουν ακόμη και τη μεταφορά της έδρας τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, σε μεγαλουπόλεις όπως η Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε νωρίτερα, χτες, και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν, που μιλώντας στο BBC τόνισε ότι οι εταιρείες «πράγματι το εννοούν όταν απειλούν να μεταφερθούν εκτός Λονδίνου, λόγω της αβεβαιότητας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Πρόσθεσε ότι μια μεταβατική συμφωνία θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν με «μεγαλύτερη ασφάλεια», ενώ ερωτηθείς για την ανάρτηση του διευθύνοντος συμβούλου της «Goldman Sachs», Λόιντ Μπλανκφέιν, στο Twitter, ότι θα περνά περισσότερο χρόνο στη Φρανκφούρτη λόγω του Brexit, τόνισε: «Λέει δημοσίως αυτό που λένε σε ιδιωτικές συζητήσεις πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι και επενδυτές που τους αρέσει να εργάζονται στο Λονδίνο, ότι δηλαδή αν δεν έχουν κάποια βεβαιότητα για το τι θα συμβεί μετά τις 29/3/2019, θα χρειαστεί να ετοιμάσουν ένα "σχέδιο Β"... Δεν μπλοφάρει. Οταν μιλάω καθημερινά με επιχειρήσεις, δεν μπλοφάρουν».

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με το δείπνο που είχαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας στις Βρυξέλλες η Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, διαβεβαιώνοντας πως η ΕΕ «θέλει μία δίκαιη συμφωνία, όχι μία τιμωρητική συμφωνία». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για κουτσομπολιά» και ότι «ορισμένοι» δημοσιοποιούν «πληροφορίες» σε Μέσα Ενημέρωσης για προσωπικούς λόγους ή φιλοδοξίες...

Αφορμή για τις παραπάνω δηλώσεις στάθηκε πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», που έγραψε ότι ο Γιούνκερ βρήκε τη Μέι «μελαγχολική» και ότι η τελευταία «εκλιπαρούσε» για βοήθεια την ΕΕ, προκειμένου να την προστατεύσει από τους εσωκομματικούς εχθρούς της.

Η Μέι στη Βουλή

Χτες βράδυ, σε πολύωρη συζήτηση για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι εμφανίστηκε «φιλόδοξη και αισιόδοξη» για το μέλλον της χώρας και τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με την ΕΕ, προβλέποντας ότι το Δεκέμβρη οι δύο πλευρές θα περάσουν στην επόμενη φάση διαπραγμάτευσης για τις διμερείς εμπορικές και μελλοντικές τους σχέσεις.

Επανέλαβε επίσης ότι «καμία συμφωνία» είναι προτιμότερη από μία «κακή συμφωνία», ωστόσο διαβεβαίωσε ότι πασχίζει για μία «καλή συμφωνία», που θα είναι αμοιβαία επωφελής και θα τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν να την εγκρίνουν οι άλλες χώρες της ΕΕ.

  • Προχτές το βράδυ συνελήφθη άνδρας αγνώστων στοιχείων, που έπιασε ομήρους δύο υπαλλήλους σε πάρκο ψυχαγωγίας του Νανίτον, στην κεντρική Αγγλία. Οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από αρκετές ώρες, σώοι και αβλαβείς, ενώ αντίθετα ο δράστης τραυματίστηκε ελαφρά στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που τερμάτισε την ομηρία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ