Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Λαϊκό Κόμμα και Κόμμα Ελευθερίας ξεκινούν διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση

Ταυτόχρονα οι βιομήχανοι ξεκινούν καμπάνια προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επερχόμενες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

ΒΙΕΝΝΗ.--

Καμπάνια για τις αλλαγές που χρειάζεται η αυστριακή καπιταλιστική οικονομία και για την «αναγκαία προσαρμογή της εργασίας» σε αυτές, ξεκίνησε χτες η αυστριακή Ενωση Βιομηχάνων, υπό τον τίτλο «Η εργασία μου - Η βιομηχανία μας».

Η καμπάνια των βιομηχάνων απευθύνεται στην «κοινωνία των πολιτών», με στόχο να επικοινωνήσει τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» και να καταπολεμήσει τον «λαϊκισμό», τον «φόβο για το μέλλον», όπως αναφέρεται. Στα εφτά σημεία της καμπάνιας τους, οι βιομήχανοι προετοιμάζουν το έδαφος για τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και για τα προνόμια που ετοιμάζονται να δεχτούν από τη νέα κυβέρνηση. Ορισμένα από τα σημεία είναι: Το φορολογικό, συνταξιοδοτικό, εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και ο «εκσυγχρονισμός» του εργατικού δικαίου με τους «εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες». Ενδεικτικά, παρουσιάστηκε σε βίντεο η ερώτηση μιας ηλικιωμένης που ρωτούσε αν τα εγγόνια της θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Η απάντηση των βιομηχάνων: «Ναι, αλλά μόνο αν υπάρξουν προσαρμογές»...

Σε αυτό το φόντο, άρχισαν το Σαββατοκύριακο οι διερευνητικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 15ης Οκτώβρη. Το Σάββατο ο νικητής, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του εθνικιστικού Κόμματος Ελευθερίας, Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε. «Είχαμε έναν εξαιρετικά καλό και θετικό διάλογο» με το «βλέμμα στο μέλλον» για το «αν υπάρχει δυνατότητα να συνεργαστούμε», είπε ο Κουρτς και υπενθύμισε ότι το Κόμμα Ελευθερίας «ενισχύθηκε σημαντικά» στις εκλογές. Επίσης εξήρε το «αίσθημα ευθύνης» και τη «διάθεση για αλλαγές» του πιθανού του εταίρου και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες. «Και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται σοβαρά για την αναγκαία και επιθυμητή αλλαγή», εκτίμησε ο Στράχε.

Σήμερα ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης με το Κόμμα Ελευθερίας, πιθανώς την Τετάρτη ή, το αργότερο, την Παρασκευή.

Αντίθετα, οι συνομιλίες του Σ. Κουρτς με τον απερχόμενο Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Κρίστιαν Κερν, την Κυριακή, δεν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχεια της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα προετοιμαστεί τώρα για το ρόλο του στην αντιπολίτευση, είπε ο Κερν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. Αλλά και ο Κουρτς άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες.

Ο Σ. Κουρτς συνομίλησε επίσης με τον επικεφαλής του νεοφιλελεύθερου ΝΕΟS («Νέα Αυστρία») σχετικά με το αν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή τους σε μέτρα όπου απαιτείται πλειοψηφία 2/3 της αυστριακής Βουλής. Συναντήθηκε ακόμα με τον επικεφαλής της «Λίστας Πιλτς» (διάσπαση των Πρασίνων), ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ