Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ενεργοποίηση της άρσης της καταλανικής αυτονομίας

Ωστόσο ισχυρές είναι οι πιέσεις του κεφαλαίου για ένα νέο συμβιβασμό

Τα διαβούλια και οι αποφάσεις των αστών πολιτικών στην Καταλονία και την Ισπανία έχουν στόχο να εγκλωβίσουν λαϊκές δυνάμεις κάτω από ξένες σημαίες

Copyright 2017 The Associated

Τα διαβούλια και οι αποφάσεις των αστών πολιτικών στην Καταλονία και την Ισπανία έχουν στόχο να εγκλωβίσουν λαϊκές δυνάμεις κάτω από ξένες σημαίες
Η συνέχεια στη σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και αυτήν τη βδομάδα ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, που προχώρησε το περασμένο Σάββατο σε ενεργοποίηση του λεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, και στην καταλανική κυβέρνηση που θα εκφράσει επίσημα την αντίδρασή της μεθαύριο Πέμπτη.

Στο υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη, το Σάββατο, αποφασίστηκε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την «αποκατάσταση της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης». Σε αυτά περιλαμβάνονται: Η διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και η προκήρυξη εκλογών σε διάστημα 6 μηνών, με έγκριση πρώτα από τη Γερουσία, η σύσταση ειδικής επιτροπής και στη συνέχεια, την Παρασκευή 27 Οκτώβρη, ψήφιση στη Βουλή, κατάργηση του Προέδρου και των συμβούλων του της τοπικής κυβέρνησης και ανάληψη από τους αρμόδιους υπουργούς της κεντρικής κυβέρνησης των αντίστοιχων χαρτοφυλακίων. Η διοίκηση της επαρχίας θα είναι κάτω από τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων που έχουν υποδειχτεί από την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά, μέχρι τις εκλογές, το τοπικό Κοινοβούλιο θα επιτελεί την αντιπροσωπευτική του λειτουργία, αλλά το προεδρείο του δεν θα μπορεί να προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο για την επαρχία ούτε και δράσεις που αντιτίθενται στο Σύνταγμα και τον κανονισμό λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Επίσης, η κυβέρνηση παίρνει τον έλεγχο του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού για την «εξασφάλιση αντικειμενικής και ισορροπημένης ενημέρωσης». Επίσης, η τοπική Αστυνομία τίθεται υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, ένα ζήτημα που θεωρείται κομβικό, με βάση το ρόλο που έπαιξε υπέρ του αυτονομιστικού κινήματος κατά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη.

Ο «οδικός χάρτης» για τη δρομολόγηση των μέτρων αυτών περιλαμβάνει τη σύσταση της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας, που αποτελείται από 27 μέλη, ενώ προβλέπεται και η κλήση του Προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, σε συνεδρίαση της Επιτροπής προκειμένου να εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Αυτό μπορεί να γίνει αύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη και την Παρασκευή έχει καθοριστεί ως μέρα ψήφισης των μέτρων ώστε το Σάββατο 28/10 να τεθούν σε εφαρμογή. Πάντως, ο Καταλανός Πρόεδρος χτες προχώρησε σε σύσκεψη με επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή, και ζήτησε σύγκλησή της μεθαύριο, Πέμπτη 26/10, με αποκλειστικό θέμα την εξέταση των μέτρων του άρθρου 155.

Ο συνασπισμός «Μαζί για το ναι», από το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PDEC), του Προέδρου της Καταλονίας, και τη σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, όπως επίσης η σοσιαλδημοκρατική «Λαϊκή Ενότητα» (CUP - που στηρίζει χωρίς να συμμετέχει) απορρίπτουν προσώρας τη διενέργεια εκλογών, μιλάνε για κατάργηση της δημοκρατίας και καλούν σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

Χωρίς να μπορεί να προβλεφτεί απόλυτα η έκβαση της αντιπαράθεσης, ασκούνται μεγάλες πιέσεις από ισχυρό τμήμα της καταλανικής αστικής τάξης να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τις δυνάμεις της επαρχίας ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός ο οποίος θα οδηγήσει σε διεύρυνση της αυτονομίας της επαρχίας. Στην πραγματικότητα, οι καπιταλιστές αυτοί προκρίνουν τη διατήρηση της ενότητας στο ισπανικό κράτος διεκδικώντας βεβαίως την περαιτέρω αναβάθμιση της θέσης, ξεκινώντας από το δεδομένο ότι η επαρχία συνεισφέρει το 1/5 του συνολικού ΑΕΠ στο ενιαίο κράτος.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του νεοφιλελεύθερου συνονθυλεύματος «Ποτάμι», ενώ η νέα σοσιαλδημοκρατία «Ποδέμος» και η Ενωμένη Αριστερά (όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) κάνουν λόγο για «πραξικόπημα» και αντιδημοκρατική εκτροπή με την εφαρμογή του άρθρου 155.

Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, σε νέα ανακοίνωση για τα τελευταία γεγονότα επισημαίνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να απεμπλακούν από το δρόμο χωρίς προοπτική όπου οδηγεί ο κάθε είδους εθνικισμός και να προβάλουν τη δική τους ανεξάρτητη πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία. Ταυτόχρονα, καλούν σε απάντηση στο νέο κύμα καταστολής που ετοιμάζεται, ενταγμένη στην προσπάθεια να δυναμώσει το ταξικό αγωνιστικό κίνημα στους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές γειτονιές.

Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα που διαδίδει το κόμμα, ότι «η πατρίδα των εργατών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πατρίδα του κεφαλαίου», ότι η πάλη πρέπει να προσανατολιστεί στην κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ