Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις στους Κούρδους

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η ιρακινή, ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Σιίτη πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι σκληραίνει τη στάση της έναντι της κουρδικής αυτόνομης κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ, αυξάνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά και τις πιέσεις για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτέμβρη για ανεξάρτητο Κουρδιστάν, απορρίπτοντας κουρδική συμβιβαστική πρόταση. Η όλη εξέλιξη έχει σχέση με τις ανησυχίες που προκαλεί το ενδεχόμενο ενός κουρδικού κράτους που θα περιλάβει και κουρδικούς πληθυσμούς από Τουρκία και Ιράν, και αυτό σε μια περίοδο που ετοιμάζονται η «επόμενη μέρα» σε Συρία και Ιράκ και το ξαναμοίρασμα της περιοχής από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης Αμπάντι γίνεται σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός μέσα στο τελευταίο 48ωρο πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με ομολόγους του σε Αγκυρα και Τεχεράνη, ενώ παράλληλα διέταξε το στρατό αφενός να ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις σε βάρος Κούρδων πρώτα στο βόρειο Ιράκ και δεύτερον έναντι τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» κοντά στα σύνορα με τη Συρία (στις περιοχές αλ Κάιμ και Ράουα). Επιπλέον, διέταξε τη δημιουργία δεύτερου μεθοριακού περάσματος στα σύνορα με την Τουρκία.

Το Κουρδικό «Συμβούλιο Ασφαλείας» στο Ερμπίλ ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές «Πεσμεργκά» δέχτηκαν «βομβαρδισμό από βαρύ πυροβολικό» στην επαρχία Ζούμαρ, βορειοδυτικά της Μοσούλης και κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Φις - Χαμπούρ μέσα στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Το πέρασμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την κουρδική κυβέρνηση που εδρεύει στο Ερμπίλ, όσο και για τη Βαγδάτη, καθώς από εκεί περνά ο πετρελαιαγωγός Κιρκούκ - Τσεϊχάν, μέσω του οποίου εξάγεται προς την Τουρκία ιρακινό πετρέλαιο.

Χτες, από την Τεχεράνη ο Ιρακινός πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση των Κούρδων ηγετών για «πάγωμα» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του Σεπτέμβρη, επιμένοντας ότι θα δεχτεί μόνο την ακύρωση του αποτελέσματος, ενώ ο Ιρανός Σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως στηρίζει τις προσπάθειες των ιρακινών αρχών «για να εξασφαλίσουν την ενιαία κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Ακύρωση του αποτελέσματος του κουρδικού δημοψηφίσματος ζήτησε παράλληλα και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερτογάν, ένα 24ωρο μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Αμπάντι στην Αγκυρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, χτες Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας ως εκπρόσωπος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ανακοίνωσε ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά «εμποδίζουν τον στρατιωτικό ανεφοδιασμό» δυνάμεων που μάχονται τους τζιχαντιστές «και σε Συρία και σε Ιράκ», προκαλώντας προβλήματα στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Τέλος, χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε επίσημη τελετή στο Κρεμλίνο σε ανώτατους στρατιωτικούς και εισαγγελείς, δήλωσε ότι πλέον το 90% των εδαφών της Συρίας απελευθερώθηκε από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές. Ευχαρίστησε δε τους Ρώσους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, λέγοντας ότι «χάρη στην ανδρεία τους, τις άρτιες και επαγγελματικές ενέργειες, αλλά και την αυτοθυσία τους, καταφέραμε να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ