Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς διεργασίες για τη μεθόδευση της διχοτόμησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Μια νέα (διαπραγματευτική) διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο αν δύο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών», επανέλαβε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Αν και οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν «παγώσει», οι διεργασίες και το παζάρι συνεχίζονται αδιάκοπα, με όλα τα κρίσιμα μέτωπα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να είναι ανοιχτά, αλληλεπιδρώντας και με τα σχέδια διχοτόμησης του νησιού, τα οποία συνδέονται με ισχυρά μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Ο Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι μια ομοσπονδιακή διευθέτηση του Κυπριακού δεν είναι πια πιθανή, τασσόμενος πάντως υπέρ της συζήτησης για μια συνομοσπονδία.

Την ίδια στιγμή, 19 «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Δημοκρατικού Κόμματος, που συμμετέχουν στον «κυβερνητικό» συνασπισμό στα Κατεχόμενα, κατέθεσαν πρόταση με την οποία η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία δεν θεωρείται πλέον βιώσιμο μοντέλο διευθέτησης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκτιμώντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα, χαρακτήρισε «θετικό βήμα» το «γεγονός ότι επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ακριβείς θέσεις της κάθε πλευράς, εάν υπάρχει έδαφος, ή αν δεν υπάρχει έδαφος, για να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια φαινόμενα της Γενεύης και του Κρανς Μοντάνα».

Επιπλέον, πηγές από τη Λευκωσία σημείωναν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του Γενάρη θα ξεκινήσουν νέες συνομιλίες και εκτιμάται ότι σχετική βούληση υπάρχει και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως και ότι «το ταξίδι Κοτζιά στην Αγκυρα βοήθησε». Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι στην περίπτωση λύσης δεν προβλέπεται μαζική επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και ότι για τους περισσότερους το θέμα είναι να βρεθεί κάποιος τρόπος αποζημίωσής τους.

Το παζάρι αναμένεται να ενταθεί ενόψει των νέων γεωτρήσεων που σχεδιάζουν στην κυπριακή ΑΟΖ ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι. Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ιταλική ΕΝΙ έχει ζητήσει άδεια για γεωτρήσεις στα «τεμάχια» «6»,«8» και «3», ενώ η αμερικανική «Exxon Mobil» προτίθεται να κάνει δύο γεωτρήσεις το 2ο εξάμηνο του 2018.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρώνεται το έδαφος για νέες αντιλαϊκές διευθετήσεις (2020-02-07 00:00:00.0)
Προωθείται συστηματικά η διχοτομική λύση (2019-10-11 00:00:00.0)
Η τουρκική επιθετικότητα δυναμώνει στο πλαίσιο ευρύτερων διευθετήσεων (2019-01-11 00:00:00.0)
Κυπριακό: Διεργασίες που σχετίζονται με ευρύτερες στοχεύσεις (2018-08-30 00:00:00.0)
«Ζεσταίνονται» οι μηχανές για όξυνση των ανταγωνισμών (2018-07-19 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τώρα οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (2017-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ