Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεχίστηκαν χτες σε όλη τη διάρκεια της μέρας οι διαπραγματεύσεις για έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Φιλελεύθερων (FDP) και των Πρασίνων. Τα θέματα που αναμένονταν να συζητηθούν ήταν: Εκπαίδευση, έρευνα - καινοτομία - ψηφιοποίηση, όπως επίσης και Εργασιακά, συντάξεις, Υγεία, εσωτερική ασφάλεια και Δίκαιο.

Την περασμένη Πέμπτη οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο, εξαιτίας διαφωνιών κυρίως στην πολιτική για την «κλιματική αλλαγή» και τους πρόσφυγες. Στο μεταξύ, την Κυριακή το βράδυ συναντήθηκαν «κεκλεισμένων των θυρών» οι επικεφαλής των τεσσάρων κομμάτων, Αγκελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζέεχοφερ (CSU), Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), Τζεμ Οζντεμίρ και Κατρίν Γκέρινγκ - Εκαρντ (Πράσινοι), όπου συζήτησαν τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και τη συνέχειά τους.

Δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο, όμως η Κ. Γκέρινγκ Εκαρντ σημείωσε πως η «μυστική» συνάντηση «αποκατέστησε την εμπιστοσύνη». «Ο προεκλογικός αγώνας έχει περάσει. Τώρα πρόκειται για μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις», συμπλήρωσε. Η ίδια δεν θεωρεί απίθανο «να το καταφέρουμε». Επίσης ο Χ. Ζέεχοφερ δήλωσε ότι «εργαζόμαστε για λύσεις» και ότι «ήταν ένας καλός διάλογος».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, σημείωσε πως αν αποτύχουν οι συνομιλίες για μια «κυβέρνηση Τζαμάικα», η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, εμμένοντας στη θέση του κόμματός του να παραμείνει στην αντιπολίτευση.

«Σοκαριστικές συνθήκες» σε σχολεία

Την ώρα που τα τέσσερα κόμματα διαπραγματεύονταν για το πώς το εκπαιδευτικό σύστημα θα προσαρμοστεί περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς και της ψηφιοποίησης της παραγωγής και της οικονομίας, η Γερμανική Ενωση Εκπαιδευτικών απαιτεί από την επόμενη κυβέρνηση να διαθέσει την επόμενη τετραετία 10 δισ. ευρώ για την ανακαίνιση των πεπαλαιωμένων σχολικών κτιρίων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης, Χάιντς - Πέτερ Μάιντινγκερ, περιγράφει «σοκαριστικές συνθήκες» σε ορισμένα σχολεία της χώρας. Ανέφερε περιπτώσεις σχολείων «με διαρροές από τις οροφές, ποντίκια και αρουραίους στους αγωγούς, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες, κακή θερμομόνωση και ραγίσματα στους τοίχους, ελλείψεις στον τακτικό καθαρισμό των κτιρίων».

Οι τοπικές κυβερνήσεις των 16 γερμανικών κρατιδίων ήταν αποκλειστικά υπεύθυνες για τη συντήρηση των σχολείων, όμως πριν από λίγους μήνες έγιναν συνταγματικές αλλαγές ώστε το ομοσπονδιακό κράτος να μπορεί να παρέμβει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ