Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
«Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει, όχι να εξοντώνει»

Κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και δεκάδες άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
«Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει, όχι να εξοντώνει», ήταν το κεντρικό σύνθημα κάτω από το οποίο ένωσαν τις φωνές τους μαθητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πάνω από 40 πόλεις της χώρας, φέρνοντας δυναμικά στο προσκήνιο τις ανάγκες τους. Στο επίκεντρο των αιτημάτων τους βρέθηκαν η ανάγκη να εξασφαλιστεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας η αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία, να πάψουν να επιβαρύνονται οι οικογένειές τους για τη μόρφωσή τους, να μην καταργηθεί ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα στα ΕΠΑΛ, να μην προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης που μετατρέπει ακόμα περισσότερο το Λύκειο σε ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο.

Μαθητές από πολλά σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια έκαναν μία ιδιαίτερα μαχητική και μαζική πορεία. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συναυλία από μαθητές των Μουσικών Σχολείων Ιλίου, Πειραιά και Αλίμου και χαιρετισμούς από εκπροσώπους σχολείων. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας οι μαθητές δεν έπαψαν να φωνάζουν συνθήματα για το σχολείο που θέλουν, για την ανάγκη χρηματοδότησης της Παιδείας, βάζοντας στο στόχαστρο και τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς αντί για κάλυψη των αναγκών της Εκπαίδευσης, δηλώνοντας ότι «ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στα αυγά μας, είναι να παλέψουμε τα δικαιώματά μας» και απομονώνοντας όσους προσπάθησαν χτες να δώσουν μία εικόνα που καμία σχέση δεν έχει με το μαθητικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του.

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Εκπρόσωποι των μαθητών επισήμαναν ότι μέσα από την οργάνωση και το συντονισμό μπορούν να καταφέρουν πολλά και ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, όχι μόνο για τα καθημερινά προβλήματα στα σχολεία τους αλλά και για όσα γενικότερα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Οπως σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας: «Σήμερα ήταν μόνο η αρχή... Τώρα ξεκινάμε... Η σημερινή κυβέρνηση, που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες και μαζί με τους συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αλλού συνεχίζουν να χτυπάνε το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή, θα μας βρουν απέναντί τους». Μαζί με τους μαθητές χτες διαδήλωσαν και φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς μετά από κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδιών και Ενώσεων Γονέων.

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Φυλής έκαναν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα και έξω από το σχολείο τους, στο πλαίσιο και του καλέσματος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη, από νωρίς εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ από όλες τις λαϊκές συνοικίες συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου. Μαζί τους βρέθηκαν εκπαιδευτικοί και γονείς με αποφάσεις των ΕΛΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετείχαν μαζικά μαθητές από την Πολίχνη, τη Σταυρούπολη, τον Αγιο Παύλο, τον Εύοσμο, τη Μενεμένη, το Ρετζίκι, τη Χαριλάου, την Καλαμαριά, το κέντρο της πόλης μέχρι και τη Μηχανιώνα και άλλες περιοχές. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία μαθητών από το Μουσικό και το Καλλιτεχνικό Σχολείο. Η μαχητική διαδήλωση κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.

Δυναμικές και μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Ειδικότερα, στα Γιαννιτσά, οι μαθητές από όλα τα Λύκεια, τα δύο ΕΠΑΛ και το Μουσικό Σχολείο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μάγγου και με πορεία κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο Πέλλας, όπου κατέθεσαν το πλαίσιο αιτημάτων τους.

Στην Κατερίνη, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου πρόβαλαν τα αιτήματά τους για την πλήρη αναγνώριση των μουσικών σπουδών τους, την αποπληρωμή του υλικού - τεχνικού εξοπλισμού με ευθύνη του υπουργείου και την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν επίσης οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, ενώ οι μαθητές του Γυμνασίου και του ΓΕΛ του Λιτόχωρου προχώρησαν σε κατάληψη.

Εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν ακόμα σε Βέροια, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Καβάλα και την ίδια ώρα σχολεία στην Ξάνθη, στη Δράμα αλλά και στον Ιασμο Ροδόπης βρίσκονται υπό κατάληψη, προγραμματίζοντας τις δράσεις τους τις επόμενες μέρες.

Ενάντια στην κατάργηση ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία τους, μαθητές από το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας προχώρησαν, για μια ακόμα φορά χτες, σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, αποκλείοντας την οδό Μανδηλαρά στο ύψος της Τρίγωνης πλατείας. Στη συνέχεια, διαδήλωσαν σε κεντρικούς δρόμους. Μαθητές διαδήλωσαν και στην Καρδίτσα. Τον τόνο έδωσε το Μουσικό Σχολείο με όργανα και συνθήματα, με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων και καθηγητών.

Διαδηλώσεις έγιναν σε δεκάδες ακόμα πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ