Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ξεκίνησαν χτες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος (OVP) και του εθνικιστικού ρατσιστικού Κόμματος Ελευθερίας (FPO), για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης στην Αυστρία και με στόχο να υπάρχει κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα (οι εκλογές έγιναν στις 15 Οκτώβρη). Μετά από τις πρώτες «θετικές» διερευνητικές συναντήσεις του «εντολοδόχου» Σεμπάστιαν Κουρτς με τον πρόεδρο του FPO, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, την περασμένη βδομάδα, χτες συναντήθηκαν εκ νέου ώστε να συζητήσουν για ζητήματα προϋπολογισμού, για τη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική. Και τα δυο κόμματα επιδιώκουν ελάφρυνση των επιχειρηματικών ομίλων ώστε να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Θα ακολουθήσουν συζητήσεις για άλλες θεματικές ενότητες, όπως «κράτος και κοινωνία», «ασφάλεια, τάξη, προστασία της πατρίδας», «ενίσχυση της οικονομίας», «κοινωνική πολιτική, δικαιοσύνη» κ.ά.

Οπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην ιταλική «Κοριέρε ντε λα Σέρα» ο πρόεδρος του OVP, Σ. Κουρτς, με το Κόμμα των Ελευθέρων τούς ενώνει «η κοινή επιθυμία για μια βαθιά αλλαγή στην Αυστρία» και στις διαπραγματεύσεις «θα θέσω σαφώς ως προϋπόθεση ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα ανταποκρίνεται στις δικές μου θεμελιώδεις αρχές και στις δικές μου, προσανατολισμένες στην Ευρώπη πεποιθήσεις». «Η κυβέρνησή μου θα πρόσκειται φιλικά προς την Ευρώπη, ή δεν θα υπάρξει», πρόσθεσε. Θυμίζουμε ότι και το FPO, σε πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του, τονίζει ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ. Φυσικά, και τα δύο κόμματα επιδιώκουν η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ να γίνεται με όρους ευνοϊκούς για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του αυστριακού κεφαλαίου.

Για τη μεταναστευτική πολιτική, ο Κουρτς σημείωσε στη συνέντευξη πως «το κεντρικό σημείο είναι να μην μπορούν οι μετανάστες να φτάνουν στην Ευρώπη». «Ενόσω δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την άφιξη παράνομων μεταναστών, η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα θα απειλείται. Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε στους μετανάστες μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Αυτό θα έπειθε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να έρθουν», συμπλήρωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ