Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναλαμβάνοντας «ρόλους» εμπέδωσης της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης»

Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες στην Αθήνα η 2η Διεθνής Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, παρουσία εκπροσώπων κυβερνήσεων από χώρες της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, προκαθημένων Εκκλησιών και θρησκειών, αλλά και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που αφορά έναν ακόμα «δίαυλο» στην προσπάθεια της κυβέρνησης προς γεωστρατηγική αναβάθμιση του ρόλου της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από τη λεγόμενη «θρησκευτική διπλωματία».

Τη διάσκεψη χαιρέτισε χτες βράδυ και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τη χαρακτήρισε «απόδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή», προσθέτοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης «αποτελεί σταθερά η άσκηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η οποία μας επιτρέπει να αξιοποιούμε τη γεωπολιτική μας θέση για να προωθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, και να ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας, αμβλύνοντας με την παρέμβασή μας παραδοσιακές και νέες αντιθέσεις». Ολα αυτά ενώ αναλαμβάνει ρόλους υλοποίησης επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Επέμεινε, άλλωστε, ότι «μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται στη Μέση Ανατολή αλλά αγγίζουν ολοένα και περισσότερο την Ευρώπη και τις δυτικές κοινωνίες, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει σιωπηρή ή απούσα».

Κάλεσε, εξάλλου, και την «Ευρώπη να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής με αποφασιστικότητα, αλλά και στη βάση του διεθνούς δικαίου και των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών», την ώρα βέβαια που μια σειρά χώρες της ΕΕ, με μια σειρά προσχήματα που και η κυβέρνηση επικαλείται, προχωρούν σε επεμβάσεις για την κατοχύρωση συμφερόντων ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, γεννώντας πόνο και προσφυγιά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε όλα τα προσχήματα που αξιοποιούν ΝΑΤΟ και ΕΕ, όλες οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου: «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά, με το περιεχόμενο βέβαια που οι ιμπεριαλιστές δίνουν σ' αυτά τα ζητήματα.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ανοίγοντας τη διάσκεψη, έβαλε ως πρόταγμα «να κλείσει η μεγάλη πληγή του ISIS», «η τρομοκρατική βαρβαρότητα», παρουσίασε δε τις συγκρούσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής ως αποτέλεσμα «μείωσης της εμβέλειας των πολιτισμών μας», που όπως είπε «δεν μπορούν να εκπέμψουν πλέον τις αξίες τους».

Παίρνοντας ακολούθως το λόγο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε ακροθιγώς στο ζήτημα, προβλέποντας ότι οι ανταγωνισμοί στην περιοχή θα αυξηθούν, όπως και οι αντιθέσεις ανάμεσα σε σειρά κρατών. Σε ένα τέτοιο φόντο, έβαλε θέμα ότι ΟΗΕ και ΕΕ δεν έχουν ακόμα αναπτύξει επαρκώς τις δράσεις και παρεμβάσεις τους για την προστασία θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων και μειονοτήτων. Πρόσθεσε πως «οι εξτρεμιστές εγκλημάτησαν σε βάρος ανθρώπων», ενώ δείχνοντας και το πώς αξιοποιείται η δράση των εγκληματικών ομάδων που «στήνουν» και τροφοδοτούν οι ιμπεριαλιστές, προεξόφλησε ότι «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πρέπει να συγχωρούνται, ούτε θα συγχωρεθούν», στο όνομα και της υπεράσπισης της «πολυμορφίας» της περιοχής.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τάχθηκε υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου, προς αποφυγή εντάσεων και αποτροπή φαινομένων «ριζοσπαστικοποίησης», που οδηγούν, όπως είπε, «στην τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό».

Προσχήματα και ιμπεριαλιστική «σταθερότητα»

Δείχνοντας και πώς στήνονται τα κάθε λογής προσχήματα, ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Π. Ζάρντορ μίλησε για ένταση της «χριστιανοφοβίας» παγκοσμίως, σημείωσε ότι γίνονται εγκλήματα διεθνώς σε βάρος χριστιανικών πληθυσμών και πρέπει ναα παρθούν μέτρα γι' αυτό, ενώ έκανε λόγο και για «υποκρισία», καθώς, όπως υποστήριξε, προβλέπονται μέτρα προστασίας μειονοτήτων, αλλά όχι για την προστασία των δικαιωμάτων Χριστιανών. Κάλεσε, τέλος, τους Χριστιανούς «να ορθώσουν ανάστημα» και «να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους»...

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ναγιάν μπιν Μουμπάρακ αλ Ναγιάν κάλεσε σε «ειρηνική συνύπαρξη» ώστε να επιτευχθεί «ευμάρεια και ευημερία» για τους πληθυσμούς, όπως βαφτίζονται οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Η πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, Αντρέα Ικιτς - Μπεμ, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες της αυστριακής κυβέρνησης για τον διαθρησκευτικό διάλογο, ενώ ζήτησε τη βοήθεια των θρησκευτικών ηγετών για την επανεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών πίσω στις χώρες προέλευσής τους.

Αλλωστε, η χτεσινή, πρώτη μέρα της διάσκεψης, που ολοκληρώνεται σήμερα, είχε και κλειστό «εργαστήριο», με τους συμμετέχοντες να εξετάζουν «το ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στην προσφυγική - μεταναστευτική κρίση, με την επανένταξη προσφύγων - μεταναστών και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων στις χώρες - περιοχές καταγωγής τους».

Παραπέρα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γ. Κασουλίδης εστίασε στο εμπόριο θρησκευτικών και πολιτιστικών αγαθών, στο οποίο επιδίδεται ο ISIS προς εξασφάλιση πόρων, ζητώντας να χτυπηθούν τέτοια κυκλώματα και δίκτυα, προς αποσάθρωση της οργάνωσης.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του Μητροπολίτη Βολοκαλάνσκ, Ιλαρίωνα, που μίλησε ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και αναφέρθηκε στις επιτυχίες του ρωσικού στρατού στη Συρία, καλώντας να ενταθούν οι προσπάθειες για να επιστρέψουν τα προσφυγόπουλα στις εστίες τους.

Αργότερα, χαιρετισμό στη διάσκεψη απηύθυνε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ παραβρέθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Παλαιστίνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, θρησκευτικοί ηγέτες του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ