Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ο αγώνας θα ενταθεί!

Συγκεντρώσεις χτες σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα

Την αρχή μιας νέας αγωνιστικής πορείας των αγροτών της Θεσσαλίας, αποτελούν οι χτεσινές συγκεντρώσεις στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Και μπορεί μεν η μαζικότητά τους να μην ήταν ανάλογη της οξύτητας των προβλημάτων και των αγωνιστικών διαθέσεων της αγροτιάς - «κάθε αρχή και δύσκολη», η χρονική συγκυρία στάθηκε εμπόδιο, καθώς αυτό το διάστημα, λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών, οι παραγωγοί βρίσκονται στα χωράφια για το μάζεμα της σοδειάς, ενώ υπάρχει κι ένα γενικότερο «πάγωμα» του κόσμου, εξαιτίας των γνωστών γεγονότων στις ΗΠΑ - αλλά, έτσι κι αλλιώς, οι αγρότες έχουν προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα τους.

Στόχος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων η επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, και σκοπός η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι επόμενες «σελίδες» του αγώνα θα «ανοιχτούν» στο αμέσως προσεχές διάστημα και ο προσανατολισμός είναι να οργανωθούν μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις σε πανθεσσαλικό επίπεδο, όταν θα έχει τελειώσει, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η «μάχη της σοδειάς». Τότε οι αγωνιστικές διαθέσεις του αγροτικού κόσμου θα κορυφωθούν, καθώς όλοι θα έχουν αντιληφθεί, και πρακτικά πλέον, ότι το εισόδημα του αγρότη, υπόκειται φέτος σε νέα δραστική μείωση. Τότε οι βαμβακοπαραγωγοί, π.χ., θα έχουν αντιληφθεί πλήρως την καταστροφικότητα του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, καθώς θα έχουν φανερωθεί τα μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης περί «ικανοποιητικής τιμής».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ας μην έχει κανείς την αυταπάτη ότι οι αγρότες θ' αποδεχτούν, άνευ αντιστάσεων, τη συρρίκνωση τους εισοδήματός τους και το ξεκλήρισμά τους.

Οι συγκεντρώσεις

Στη Λάρισα η συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μαζί με τους αγρότες βρέθηκαν εκπρόσωποι των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μαζικών φορέων και οργανώσεων. Ανάμεσά τους, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, ο δήμαρχος της πόλης Κ. Τζανακούλης κ.ά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, που αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τόνισε την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να παλέψει μέχρι να την ανατρέψει.

Στη Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε η χτεσινή αγροτική συγκέντρωση, με συμμετοχή αγροτών και πολλών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων. Ανάμεσά τους ο Νομάρχης Β. Αναγνωστόπουλος - χαιρέτισε στη συγκέντρωση τονίζοντας ότι ο αγώνας της αγροτιάς θα συνεχιστεί και θα «θεριέψει» πάλι, γιατί είναι «αγώνας ζωής ή θανάτου» - και πολλοί δήμαρχοι της περιοχής.

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στάθηκε ιδιαίτερα στα τεράστια προβλήματα που προκαλεί ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι και πρόβαλε τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών που ζητούν:

  • Την εξασφάλιση τιμής στο βαμβάκι 362 δρχ./κιλό που είναι η τιμή στόχου για τους μικρομεσαίους αγρότες για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα και τα πρώτα 150 νοικιασμένα, μέσω της απαλλαγής του προστίμου συνυπευθυνότητας ή της εθνικής ενίσχυσης, όπως έγινε το 1999.
  • Την αύξηση των δαπανών του Κοινοτικού Προϋπολογισμού στο βαμβάκι έτσι που να καλύπτουν όλη την παραγωγή της χώρας μας χωρίς πρόστιμα και οι τιμές να αυξηθούν 10% τουλάχιστον.
  • Να καταργηθούν τα προνόμια των εκκοκκιστών σε βάρος των αγροτών όπως ο μετακαθορισμός και ο προκαθορισμός, να αποδίδουν όλη την επιδότηση στους βαμβακοπαραγωγούς, να μην πληρώνουν πρόστιμο οι βαμβακοπαραγωγοί από την προσαρμογή του βάρους, αλλά στη φυσική παραγωγή.
  • Να εξοφλείται ο παραγωγός με την παράδοση του προϊόντος και να σταματήσει το αίσχος της εξόφλησης σε τρεις δόσεις.
  • Να μη χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας που της δίνει ο νέος κανονισμός για περιβαλλοντικούς λόγους.
  • Να μην εφαρμοστούν οι διυπουργικές αποφάσεις για επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού και να επιδοτηθούν όλες οι ποσότητες βαμβακιού.
  • Να διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι, για να μην περνάει «αέρας» για το βαμβάκι.

Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου κι ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία. Ομιλητής ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», ο οποίος υπογράμμισε ότι κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση θέλουν να «ξεκάνουν» τον μικρομεσαίο Ελληνα αγρότη, αλλά η μαχόμενη αγροτιά, σε αγωνιστική συμπαράταξη με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, δε θα το επιτρέψει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική σύσκεψη για το βαμβάκι (2004-12-23 00:00:00.0)
Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις (2002-03-30 00:00:00.0)
Με τα τρακτέρ ξανά! (2001-11-14 00:00:00.0)
Πανέτοιμοι για τις κινητοποιήσεις (2001-09-21 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται γι' αγώνα (2000-09-14 00:00:00.0)
Συντονίζουν τη δράση τους (2000-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ