Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Αγωνιστική αρχή

ΛΑΜΙΑ.-

Με αγροτικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Λαμία, ανοίγει ο «κύκλος» των κινητοποιήσεων των αγροτών της Φθιώτιδας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αγρότες από τα χωριά Ανθήλη, Μοσχοχώρι, Λιανοκλάδι, την περιοχή της Σπερχειάδας, του Δομοκού και της Πελασγίας - παρότι βρίσκονται στη διαδικασία της συλλογής του βαμβακιού - συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) Φθιώτιδας και διαδήλωσαν την απόφασή τους για συνέχιση του αγώνα. Βέβαια, στην «αιχμή του δόρατος» βρέθηκε, ιδιαίτερα, ο νέος αντιαγροτικός - καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση και η εφαρμογή του θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, ξεκληρίζοντας χιλιάδες. Σημειωτέον ότι στη Φθιώτιδα έχουν δηλωθεί πάνω από 252.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας.

Στο συλλαλητήριο χαιρετισμό απεύθυνε ο Ηλίας Μπούρχας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των Ελαιοπαραγωγών της Πελασγίας και ο Θύμιος Τσέτσος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών. Στην ομιλία του ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, επισήμανε τις επώδυνες συνέπειες που θα έχει για τους βαμβακοπαραγωγούς η εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ και κατήγγειλε τις αποπροσανατολιστικές πρακτικές της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας. Το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης, που διάβασε ο βαμβακοπαραγωγός Θαν. Καϊδετζής, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ΠΑΣΥ, επιδόθηκε στη συνέχεια από αντιπροσωπεία των αγροτών στο νομάρχη Φθιώτιδας και στον ΓΓ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Κάλεσμα στους αγρότες, για συμμετοχή στο χτεσινό συλλαλητήριο της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Φθιώτιδας της ΠΑΣΥ, είχε απευθύνει η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ του Δήμου Θεσσαλιώτιδος «για να καταδικάσουμε την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που μας οδηγεί στον αφανισμό και τη φτώχεια. Να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν, να σταματήσει η εκμετάλλευση του κόπου μας».

Σε σχετική καταγγελία της - που κοινοποιείται στη ΝΕ Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ και στον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη - η ΤΟ ΠΑΣΟΚ Θεσσαλιώτιδος επισημαίνει την καθυστέρηση ανοίγματος των εργοστασίων για την παραλαβή του βαμβακιού, που η συγκομιδή του έχει αρχίσει εδώ και 15 μέρες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να τα ρίχνουν «τούμπες» στα χωράφια (αφού οι αποθήκες έχουν γεμίσει), αλλά και την καθυστέρηση του υπουργείου Γεωργίας να ανακοινώσει το ατομικό πλαφόν (πόσο θα παραδίδεται, τι θα γίνει το περίσσευμα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ