Κυριακή 5 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μια παραστατική αφήγηση, με επίλογο διαχρονικά συμπεράσματα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, με σειρά διαφανειών, φωτογραφιών και ντοκουμέντων της εποχής που περιέχονται στην έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «1917: Η πορεία προς την Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα», έκανε ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Ανάμεσα στα άλλα, ο ομιλητής σημείωσε:

«Ακολουθώντας μήνα - μήνα τα συναρπαστικά γεγονότα του 1917 αναδεικνύεται το πώς σε επαναστατικές συνθήκες οι μάζες μαθαίνουν γρήγορα από την πείρα και συμμετοχή στην ταξική πάλη όλα όσα δεν έμαθαν σε όλη την προηγούμενη ζωή τους. `Η για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Λένιν: "Τον καιρό της επανάστασης, εκατομμύρια και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι διδάσκονται κάθε βδομάδα περισσότερα απ΄ ό,τι σ' ένα χρόνο συνηθισμένης νυσταλέας ζωής".

Το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνο ένα λεύκωμα, αν και έχει ίσως το πλουσιότερο συγκεντρωμένο φωτογραφικό υλικό για την Οκτωβριανή Επανάσταση που μπορεί να βρει κανείς σε μια σύγχρονη ελληνική έκδοση. Ούτε είναι απλά ένα ημερολόγιο που παραθέτει μόνο τα γεγονότα. Αυτό που καταφέρνει είναι, με ζωντανή ιστορική αφηγηματική ροή, να βοηθάει τον αναγνώστη να βγάλει σημαντικά διαχρονικά συμπεράσματα.

Μπορεί κανείς, για παράδειγμα, να καταλάβει καλύτερα τι σημαίνει η διαμόρφωση επαναστατικής κατάστασης, καθώς μέσα από το βιβλίο ξεδιπλώνονται όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα που αποτυπώνουν τον πρωτοφανή αναβρασμό του λαού, τον ξεσηκωμό του στρατού, την ανάπτυξη μιας πρωτοφανούς λαϊκής δραστηριότητας.

Με το ξεκίνημα του 1917, η Ρωσία βάδιζε ήδη στον 4ο χρόνο του πολέμου. Η οικονομία είχε πληγεί ιδιαίτερα. Η δυσαρέσκεια στο στρατό είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Μόνο το 1916 καταγράφηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο λιποτάκτες.

Ο σκληρός χειμώνας του 1916 προς 1917 έφερε στο λαό νέες στερήσεις και πείνα. Στις αρχές του 1917 παντού στην ατμόσφαιρα "πλανιόταν" η αίσθηση ότι επίκεινται μεγάλα γεγονότα, ότι η υπόκωφη δυσαρέσκεια θα ξεσπούσε ανοιχτά.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται ενδιαφέροντα ντοκουμέντα που αποτυπώνουν αυτήν την εκρηκτική ατμόσφαιρα, όπως μια απόρρητη έκθεση της μυστικής αστυνομίας του Τσάρου που έγραφε: "...Οι διαθέσεις στην πρωτεύουσα έχουν εξαιρετικά ανησυχητικό χαρακτήρα. Κυκλοφορούν στον πληθυσμό οι πιο εξωφρενικές φήμες (...) Ολοι περιμένουν κάποια εξαιρετικά γεγονότα και εκδηλώσεις τόσο από τη μια, όσο και από την άλλη πλευρά".

Μπορεί επίσης κανείς να δει καλύτερα τη διαμόρφωση των επαναστατικών οργάνων πάλης, των ξακουστών Σοβιέτ και το ρόλο τους. Το βιβλίο προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το τι ακριβώς ήταν τα Σοβιέτ και τι δύναμη είχαν. Τα Σοβιέτ συγκροτούσαν ένοπλες κόκκινες φρουρές, συνελάμβαναν τους χωροφύλακες του τσαρισμού, είχαν υπό τον έλεγχό τους τον Τύπο. Με την περιβόητη διαταγή αρ. 1 του Σοβιέτ της Πετρούπολης, που παρουσιάζεται στο βιβλίο, σαρώθηκαν η τσαρική ιεραρχία και καταπίεση στο στρατό. Ολες οι μονάδες διατάχθηκαν να εκλέξουν αντιπροσώπους, απαγορεύτηκε η εκτέλεση διαταγών που έρχονταν σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Σοβιέτ, καταργήθηκαν οι προσφωνήσεις των αξιωματικών κ.λπ.

Βήμα - βήμα η πορεία προς τη νίκη

Επίσης, μέσα από το βιβλίο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει βήμα - βήμα την πορεία χάραξης της επαναστατικής στρατηγικής των μπολσεβίκων. Οπως, για παράδειγμα, στο κομβικό ζήτημα της στάσης απέναντι στην αστική Προσωρινή Κυβέρνηση που συγκροτήθηκε το Φλεβάρη, την οποία υποστήριξαν τα μικροαστικά κόμματα των εσέρων και των μενσεβίκων.

Ο Λένιν, με τις περιβόητες "Θέσεις του Απρίλη", από την πρώτη στιγμή, την χαρακτήρισε αστική, κάλεσε σε καμία παροχή στήριξης ή ανοχής της, θέτοντας ως άμεσο στόχο τη διεκδίκηση της εργατικής εξουσίας.

Είναι χαρακτηριστικές αποφάσεις που παρουσιάζει το βιβλίο από εργοστάσια και Σοβιέτ που τάχθηκαν ενάντια στη συμμετοχή των εσέρων και μενσεβίκων (που θεωρούνταν σοσιαλιστικά κόμματα) στην κυβέρνηση: Ενδεικτικά μια από αυτές: "Εμείς, οι εργάτες και υπάλληλοι των «Ενωμένων Εργοστασίων Καλωδίων», στη γενική μας συνέλευση στις 3 του Μάη, όπου πήραν μέρος 2.500 άτομα (...) αποφασίσαμε να εκφράσουμε αρνητική στάση απέναντι στην κυβέρνηση συνασπισμού (...) Απαιτούμε την παράδοση της εξουσίας, ολοκληρωτικά, στο Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών Αντιπροσώπων".

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι αναντικατάστατο για καθέναν που θέλει να μάθει βαθύτερα για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Για να γνωρίσουν οι πρωτοπόροι εργάτες και οι νέοι καλύτερα παρακολουθώντας "από κοντά" τα ιστορικά γεγονότα, τι σημαίνει επανάσταση, τι σημαίνει αυτενέργεια των μαζών που βγαίνουν στο ιστορικό προσκήνιο. Τι σημαίνει η θαρραλέα και αποφασιστική δράση της εργατικής, κομμουνιστικής πρωτοπορίας.

Οι Μαρξ - Ενγκελς και ο Λένιν στην εποχή τους έσκυψαν και μελέτησαν την πολύτιμη πείρα της Παρισινής Κομμούνας του 1871, της πρώτης προλεταριακής επανάστασης. Η Κομμούνα κράτησε 70 μέρες πριν την καταπνίξουν τα ενωμένα στρατεύματα των Γάλλων και των Πρώσων αστών. Από αυτές τις 70 μέρες έβγαλαν κορυφαία στρατηγικά συμπεράσματα, όπως ότι το αστικό κράτος δεν αρκεί να καταληφθεί, αλλά πρέπει να τσακιστεί και εξέτασαν αδυναμίες των κομμουνάρων.

Εμείς δεν έχουμε να μελετήσουμε 70 μέρες, αλλά 70 χρόνια σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Και το κάνουμε για να εμπλουτίσουμε τη στρατηγική μας, για να διδασκόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι στην επαναστατική πάλη σήμερα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τη δράση των μπολσεβίκων στις επαναστατικές συνθήκες που γέννησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος (2022-11-12 00:00:00.0)
Σαν σήμερα άνοιξε ο δρόμος των Σοσιαλιστικών Επαναστάσεων! (2017-11-07 00:00:00.0)
Εθεσε το έργο του στην υπηρεσία του λαού που έχτιζε τη σοσιαλιστική κοινωνία (2017-10-01 00:00:00.0)
Αντικομμουνισμός κρατικής τηλεόρασης... (2010-07-25 00:00:00.0)
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΙΛΙΤΣ ΟΥΛΙΑΝΟΦ ΛΕΝΙΝ (2007-01-21 00:00:00.0)
Μέρες επανάστασης (2006-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ