Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μπερδεύεται το «κουβάρι» των ερευνών σε βάρος συμβούλων του Προέδρου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο τη συνεχιζόμενη ενδοαστική κόντρα στις ΗΠΑ, φουντώνουν οι πιέσεις σε βάρος της κυβέρνησης Τραμπ με πρόσχημα τις πιθανές σχέσεις μελών του προεκλογικού επιτελείου του Προέδρου με τη Ρωσία.

Χτες, Αμερικανοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές απαίτησαν να ξανακαταθέσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς, σχετικά με τις επαφές του προεκλογικού επιτελείου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία. Αφορμή έδωσε η αποκάλυψη ότι είχαν καταβληθεί προσπάθειες να προγραμματιστεί συνάντηση του Ντ. Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ως γνωστόν, ο Σέσιονς απάντησε σε ερωτήσεις για τις επαφές του προεκλογικού επιτελείου με τη Ρωσία, καταθέτοντας στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον Οκτώβρη και στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας τον Ιούνη.

Το ίδιο 24ωρο, ανακοινώθηκε ότι ο σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, παρέδωσε προ ημερών έγγραφα στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, που διερευνά μεταξύ άλλων και το ρόλο που είχε ο Κούσνερ στην αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Οι ερωτήσεις των συνεργατών του ειδικού ανακριτή σχετικά με τον Κούσνερ σηματοδοτούν, επίσης, την κατεύθυνση της έρευνας που διεξάγεται προς το στενό πυρήνα των ανθρώπων του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αυτή έχει επεκταθεί πέραν των εκλογών του 2016. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο πώς συνδέεται ο συμβουλευτικός ρόλος του Κούσνερ προς τον Πρόεδρο με την έρευνα που διενεργείται σχετικά με ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές και την πιθανή παρεμπόδιση της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Ο Κούσνερ, από την πλευρά του, παρέδωσε εκουσίως έγγραφα που του ζητήθηκαν σχετικά αφενός με την προεκλογική εκστρατεία, αφετέρου με τη μεταβατική περίοδο από την προεδρία Ομπάμα στην προεδρία Τραμπ, αλλά και τις οποιεσδήποτε επαφές που είχε με τη Ρωσία. Τα έγγραφα αυτά φαίνεται πως είναι παρόμοια με εκείνα που παρέδωσε ο Κούσνερ κατά την πρόσφατη ακρόασή του στο Κογκρέσο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ερωτήσεις των συνεργατών του Μιούλερ δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς ο Κούσνερ βρίσκεται μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών που θέλουν να ανακρίνουν. Δικηγόρος του Κούσνερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος του Μιούλερ, Πίτερ Καρ.

Μέσα στις επόμενες μέρες, ο ειδικός ανακριτής Ρ. Μιούλερ αναμένεται να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό ο Κούσνερ επηρέασε την απόφαση του Προέδρου Τραμπ για την αποπομπή του Κόμεϊ. Πηγές του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι η απόλυση του Κόμεϊ ήταν προσωπική απόφαση του Τραμπ, αφού παρακολούθησε την κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI στις 3 Μάη.

Οι κινήσεις του Μιούλερ ακολουθούν την απαγγελία κατηγοριών στις αρχές της βδομάδας κατά των πρώην στενών συνεργατών του Προέδρου, Πολ Μάναφορτ και Ρικ Γκέιτς, που δήλωσαν «αθώοι». Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για διεθνή θέματα Ενέργειας, παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία έναντι του FBI, σχετικά με επαφές του με ανθρώπους που συνδέονταν με τη ρωσική κυβέρνηση.

Κατηγορίες και σε βάρος της Χ. Κλίντον

Παράλληλα, φαίνεται πως εντείνονται εκ νέου οι κόντρες και στους κόλπους των Δημοκρατικών, με αφορμή, αυτήν τη φορά, τις κατηγορίες για το στημένο χρίσμα που λέγεται πως δόθηκε στην πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε βάρος των άλλων υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, από μέλη της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος

Χτες, η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που ενδέχεται να είναι υποψήφια για το χρίσμα του κόμματός της στις προεδρικές εκλογές του 2020, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος υποστήριξε με δόλιο τρόπο την πρώην προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, στη διάρκεια της προκριματικής εκλογικής διαδικασίας του 2016. Ερωτηθείσα από το δίκτυο CNN αν πιστεύει πως η προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών τάχθηκε υπέρ της Κλίντον σε βάρος του άλλου διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος, του ανεξάρτητου Γερουσιαστή από το Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, η Γουόρεν απάντησε θετικά. Επιπλέον, η Γουόρεν χαρακτήρισε την κατάσταση ως «ένα πραγματικό πρόβλημα», συμπληρώνοντας με νόημα ότι δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για την κατάσταση αυτή εντός του Δημοκρατικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ