Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
Σχεδιασμένη παρέμβαση στο φόντο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Πληθαίνουν οι προκλητικές δηλώσεις για την ανάγκη να μπει τέλος στην «ομηρία» των Κατεχομένων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε ετοιμότητα για ένα σκληρό αντιλαϊκό παζάρι μένουν όλες οι πλευρές στο Κυπριακό, καθώς δε σταματούν οι επισημάνσεις και οι εκτιμήσεις για τους όρους με τους οποίους πρέπει να ξαναστηθεί τραπέζι διαπραγματεύσεων μετά τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Κύπρο, στα τέλη Γενάρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, Κατεχόμενα και Τουρκία εξακολουθούν τις προκλήσεις, αξιοποιώντας τις και ως διαπραγματευτικό «χαρτί», σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικών ανακατατάξεων και σφοδρών ανταγωνισμών που απλώνονται σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλληλεπιδρώντας και με τα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου.

Ετσι, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί (εκπροσωπεί την «κυβέρνηση» των Κατεχομένων στις διαπραγματεύσεις, όταν σε αυτές δεν συμμετέχει ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί), έθεσε ξανά θέμα αναβάθμισης της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (όπως προκλητικά έχει αυτοανακηρυχθεί το ψευδοκράτος από το 1983).

Μιλώντας στο «Ρόιτερς», ο Ναμί είπε ότι όποια κι αν είναι «η νέα διαδικασία» συνομιλιών, «θα πρέπει να ξεκαθαρίζει το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων σε διεθνή φόρουμ», θα πρέπει «να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το πολιτικό μας καθεστώς, αν οι Ελληνοκύπριοι πουν όχι εκ νέου, είτε σε μια συμφωνία που θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα είτε σε ένα δημοψήφισμα». Ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που μια νέα «πρωτοβουλία» για τη λύση του Κυπριακού δεν καταλήξει, θα πρέπει να δοθεί στους Τουρκοκύπριους ένα είδος αναγνώρισης, προσθέτοντας πως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το παρόν καθεστώς πρέπει να αλλάξει. «Είτε θα το αλλάξουμε ολοκληρώνοντας την ομοσπονδιακή λύση, είτε θα το αλλάξουμε με κάποιο άλλο τρόπο. Και στα δύο σενάρια, να γίνει κατά τρόπο που θα συμφωνηθεί αμοιβαία», σημείωσε, προσθέτοντας: «Κανένας δεν μπορεί να πείσει τους Τουρκοκύπριους ξανά να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις όπου θα είναι όμηροι ενός νέου "όχι" των Ελληνοκυπρίων», και χαρακτηρίζοντας «αξιόπιστη» μια διαδικασία που θα έχει συγκεκριμένη περίοδο ολοκλήρωσης και στο τέλος της θα ληφθεί μια απόφαση.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του «υπουργού Οικονομικών» του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς (γιου του «ιδρυτή» της «ΤΔΒΚ», Ραούφ Ντενκτάς), που είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα μπορούσαν να συνεχιστούν αν εκπροσωπούνταν σε αυτές δύο κράτη, το «ελληνοκυπριακό κράτος» και το «τουρκοκυπριακό κράτος». Επανέλαβε ότι η «τουρκοκυπριακή κοινότητα» δεν μπορεί να θεωρείται μειονότητα και πρέπει να αντιμετωπίζεται «ισότιμα με την ελληνοκυπριακή», γι' αυτό και πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

Ενταση των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους δείχνουν και οι επαφές που διάφοροι «αξιωματούχοι» του έχουν σε πολλές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ κ.λπ.) εδώ και καιρό. Ξεδιπλώνεται και έτσι το έντονο ενδιαφέρον που έχουν μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για την πορεία που θα πάρει το παζάρι το επόμενο διάστημα. Ολα αυτά εν αναμονή και των νέων γεωτρήσεων που προγραμματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ τους επόμενους μήνες από ισχυρά ενεργειακά μονοπώλια, όπως την ιταλική «ENI», τη γαλλική «Total», την αμερικανική «Exxon Mobil» κ.ά.

Θυμίζουμε ότι μεθαύριο Δευτέρα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου θα συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και στελέχη της «Total», η οποία φαίνεται να ιεραρχεί σημαντικά τη Ν/Α Μεσόγειο στην αναμέτρησή της με ανταγωνιστικούς της ομίλους.

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος πρέσβης στη Λευκωσία Ρενέ Τροκάζ χαρακτήρισε «σημαντική» την επικείμενη επίσκεψη Αναστασιάδη, δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν μια πολύ στενή και δυνατή σχέση, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ως κράτη - μέλη της ΕΕ. Στη συνάντηση Αναστασιάδη - Μακρόν θα συζητηθούν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά θέματα καθώς και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ.

Δηλώσεις από την Αγκυρα

Στο μεταξύ, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, βρέθηκε στην Αγκυρα, όπου συνάντησε τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακντάγ. «Υπάρχουμε στην Κύπρο σήμερα και θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο Ερτουγρούρογλου, μιλώντας για «νέα σελίδα» που υπάρχει προσδοκία να ανοίξει στο Κυπριακό μετά τις επικείμενες εκλογές («εκλογές» για νέα ηγεσία θα γίνουν και στο ψευδοκράτος τους επόμενους μήνες). «Να αφήσουμε πίσω την αποτυχημένη εξωτερική πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία 50ετία», σημείωσε.

Από τη μεριά του, ο Ακντάγ είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διευρύνει τη στήριξή της στο ψευδοκράτος. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ως χώρα έχει «ιστορική ευθύνη» να εγγυηθεί την ασφάλεια του ψευδοκράτους «και αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι, και οι Ελληνοκύπριοι και όλοι όσοι συνεργάζονται μαζί τους. Δεν θα έπρεπε να προσπαθήσουν να κάνουν κανένα λάθος». Επανέλαβε μάλιστα ότι και η Κύπρος ως νησί και τα χωρικά της ύδατα ανήκουν και στις «δύο κοινότητες» και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανήκει μονομερώς στους Ελληνοκύπριους».

Τις τουρκικές επιδιώξεις ανέδειξε και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που από το βήμα της 7ης Διεθνούς Εκθεσης Φυσικού Αερίου επισήμανε ότι η χώρα του θα προχωρήσει στις πρώτες γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος στη Μεσόγειο μέσα στο 2018. Πρόσθεσε ακόμα ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι η Μεσόγειος είναι δική του, ο πλούτος της είναι δικός του. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές της έρευνες, είτε στη δική μας ΑΟΖ, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, είτε στις περιοχές για τις οποίες έχουμε άδεια από την "ΤΔΒΚ"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ