Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρώτος προορισμός εξαγωγών η Γερμανία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Γερμανία παραμένει ο πρώτος προορισμός των εξαγωγών της Τουρκίας, όπως καταγράφουν και τα στοιχεία της Ενωσης Τούρκων Εξαγωγέων, ενώ ακολουθούν Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Ιράκ. Ενδιαφέρον έχει ότι οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν το πρώτο 10μηνο του 2017 κατά 54% (φτάνοντας τα 724 εκατομμύρια δολάρια).

Σε εκδήλωση της Ενωσης, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι τον Οκτώβρη οι τουρκικές εξαγωγές έφτασαν τα 13,5 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μια ετήσια αύξηση 15,6% και επιτυγχάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Ο ίδιος είπε ότι οι εξαγωγές της χώρας έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Κι ενώ η τουρκική κυβέρνηση ζητωκραυγάζει και κοπιάζει για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι της Τουρκίας μετρούν μόνο απώλειες και δοκιμασίες. Ενδεικτική είναι η κατάσταση εργαζομένων που δούλευαν για λογαριασμό της πολυεθνικής «Zara» και βρέθηκαν στο δρόμο. Πάνω από ένα χρόνο μετά το «λουκέτο» που μπήκε στο εργοστάσιο στην περιοχή Μπράβο κοντά στην Κωνσταντινούπολη, η διοίκηση του ομίλου χρωστά ακόμα δεδουλευμένα τριών ολόκληρων μηνών στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ποσό που η εργοδοσία χρωστάει συνολικά στους εργαζόμενους είναι γύρω στα 650.000 ευρώ, ποσό που αναλογεί σε λιγότερο από 0,01% των καθαρών πωλήσεων του μητρικού ομίλου «Inditex» για το πρώτο τετράμηνο του 2017. Ο «Inditex» είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης, σε αυτόν ανήκουν εταιρείες όπως «Zara», «Bershka», «Pull & Bear» κ.τ.λ.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι ο Μπ. Γιλντιρίμ θα κάνει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ από τις 7 μέχρι τις 11 Νοέμβρη. Σε μια περίοδο έντονων «τριβών» μεταξύ των δύο πλευρών - με διακυμάνσεις ωστόσο - οι επαφές του αναμένονται με ενδιαφέρον, στο φόντο και των παζαριών για κρίσιμα μέτωπα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ