Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των παραγωγών και των επαγγελματιών

Με προπαγανδιστικές κορόνες ότι τάχα η κυβέρνηση ενισχύει το εισόδημα των παραγωγών και επαγγελματιών, τις οποίες έσπευσαν να σιγοντάρουν και τα άλλα αστικά κόμματα, ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την «Ασκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων». Την ερχόμενη Τετάρτη το νομοσχέδιο μπαίνει στην Ολομέλεια.

Πέρα από τη βελτίωση σε γραφειοκρατικά ζητήματα, για την έκδοση των αδειών κ.ά. και την μείωση των προστίμων, το νομοσχέδιο δεν απαντάει «στα τεράστια προβλήματα των φτωχών αγροτών, κτηνοτρόφων, ψαράδων, μικρεμπόρων και καταναλωτών, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από την ασφυκτική κυριαρχία και την επέκταση των μονοπωλιακών ομίλων», όπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο. Στην ουσία, πρόσθεσε, στοχεύει «στον αποπροσανατολισμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν και (...) τις αιτίες που τα δημιουργούν».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Στη συνέχεια, ο Ν. Μωραΐτης αναφέρθηκε στα κυριότερα άρθρα του νομοσχεδίου, που δίνουν το πραγματικό στίγμα του και τα οποία θα καταψηφίσει το ΚΚΕ.

Το άρθρο 11 προβλέπει ως απαραίτητο δικαιολογητικό για την ανανέωση της άδειας την ασφαλιστική ενημερότητα, όταν «σε κανένα επάγγελμα δεν προβλέπεται αφαίρεση της άδειας επειδή κάποιος χρωστάει τις ασφαλιστικές εισφορές».

Περιέχονται επίσης άρθρα που αφορούν την κατάργηση της μεταβίβασης της άδειας σε συγγενικά πρόσωπα, «ενώ είναι δεδομένο και γνωστό ότι στον πάγκο της λαϊκής αγοράς, στις περισσότερες περιπτώσεις, δουλεύει όλη η οικογένεια μαζί».

Το άρθρο 21 προβλέπει ότι ανακαλείται η άδεια σε περίπτωση που ο επαγγελματίας έχει χρέη στην εφορία ή στον ασφαλιστικό του οργανισμό, κάτι που επίσης δεν προβλέπεται για κανένα άλλο επάγγελμα, ενώ «υπάρχει κίνδυνος η εφαρμογή να οδηγήσει φτωχούς επαγγελματίες στο κλείσιμο και στην ανεργία». Ο Ν. Μωραΐτης σημείωσε ότι αυτό θεσπίστηκε για πρώτη φορά με το νόμο 4264/2014 και ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα των κινητοποιήσεων που έγιναν τότε.

Οσον αφορά άρθρα όπως το 37, που αφορούν την ίδρυση «αγορών καταναλωτών», ανέφερε ότι εντάσσονται στην επιχείρηση της κυβέρνησης να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι «κάποιες συλλογικότητες, αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες καταναλωτών, μπορούν να αναλάβουν και να εξορθολογίσουν την αγορά, να προστατεύσουν τους καταναλωτές και να εξυγιάνουν τον καπιταλισμό». Είναι συνέχεια των «αγορών χωρίς μεσάζοντες», επισήμανε, που όλοι είδαν πού κατέληξαν.

Από κει και πέρα, το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» στα άρθρα που αφορούν σε γραφειοκρατικά ζητήματα και θα υπερψηφίσει το άρθρο που προβλέπει μείωση των προστίμων.

Επιπλέον, το ΚΚΕ καταψήφισε το σύνολο των άρθρων που αφορούν τα επαγγελματικά επιμελητήρια, τονίζοντας ότι ενισχύει το ρόλο τους ως «ιμάντα» για το πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών.

Η ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, με τον εισηγητή της Γ. Γιακουμάτο να αναφέρει ότι βοηθάει «μεγάλες κοινωνικές ομάδες», ενώ υπέρ τάχθηκε και το Ποτάμι. Επιφύλαξη δήλωσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, σχολιάζοντας επιμέρους διαχειριστικού τύπου ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ