Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολιτική κρίση με φόντο την κόντρα Σαουδικής Αραβίας - Ιράν

Από τη συνάντηση Χαρίρι και Σαλμάν στη Ριάντ
Από τη συνάντηση Χαρίρι και Σαλμάν στη Ριάντ
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στη δίνη της κλιμακούμενης γεωπολιτικής σύγκρουσης Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, που επηρεάζει σημαντικά τα τελευταία χρόνια την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα και ο Λίβανος, μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι να ανακοινώσει από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας την παραίτησή του και να καταγγείλει «σχέδιο δολοφονίας» του από το Ιράν. Ο Χαρίρι άσκησε επίσης κριτική εναντίον της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που έχει στενές σχέσεις με το Ιράν, για το ρόλο τους στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου «και τη διασπορά συγκρούσεων στον αραβικό κόσμο».

Η επιλογή του Λιβανέζου πρωθυπουργού να ανακοινώσει την απόφασή του από το έδαφος της πρωτεύουσας μίας ξένης χώρας δεν φαίνεται τυχαία. Ο ίδιος και τα μονοπώλια που εκπροσωπεί διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με τη σαουδαραβική μοναρχία και σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, με τον οποίον μάλιστα συναντήθηκε χτες, δίχως να ανακοινωθεί η ατζέντα ή το τυχόν αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Μάλιστα, την Παρασκευή ο Σ. Χαρίρι, φτάνοντας στο Ριάντ, έσπευσε να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα υπουργό Υποθέσεων Περσικού Κόλπου Θάμερ αλ Σαμπχάν, δηλώνοντας πως είχε μαζί του μία «μακρά και αποδοτική συνάντηση, που οδήγησε σε συμφωνίες για πολλά ζητήματα που είναι προς το καλό του λιβανέζικου λαού»...

Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος στην εξουσία του Σαάντ Χαρίρι (που είναι γιος του δολοφονηθέντος, το 2005, Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι) επιτεύχθηκε έπειτα από συμφωνία με τα περισσότερα αστικά κόμματα του Λιβάνου, μεταξύ των οποίων και η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», την οποία κατηγορεί πως εξυφαίνει σχέδιο δολοφονίας και εξόντωσής του. Προς το παρόν, ο Χαρίρι δεν έχει παρουσιάσει κανένα απολύτως τεκμήριο για να στοιχειοθετήσει τις σοβαρές κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του Ιράν, ενώ (σύμφωνα με συνεργάτες του) δεν σκοπεύει να επιστρέψει άμεσα στο Λίβανο, επειδή, όπως ισχυρίζεται, φοβάται για τη ζωή του...

Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση ο Πρόεδρος

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιστρέψει αποφεύγοντας να κάνει άμεσα δεκτή την απόφαση της παραίτησής του. Χτες, αμέσως μετά από την έκτακτη συνάντησή του με το υπουργικό συμβούλιο και ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο Αούν τόνισε ότι γι' αυτόν είναι «κόκκινη γραμμή η σταθερότητα του Λιβάνου». Απηύθυνε σε όλους έκκληση για «ηρεμία, ενίσχυση της ασφάλειας και εθνική ενότητα».

Από την άλλη, ο αρχηγός της «Χεζμπολάχ», Χάσαν Νασράλα, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι εξώθησε τον πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι σε παραίτηση, εκφράζοντας τη λύπη του για την εξέλιξη. Απεύθυνε στο λαό έκκληση για ηρεμία και υπομονή. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η οργάνωσή του δεν θα κάνει τίποτε που «θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια» του Λιβάνου.

Τέλος, ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας εναντίον του πρωθυπουργού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (2019-12-20 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός (2019-10-30 00:00:00.0)
Ενισχυμένη «Χεζμπολάχ» βγάζουν οι κάλπες... (2018-05-08 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι ανταγωνισμοί στην εύφλεκτη γειτονιά μας (2017-11-12 00:00:00.0)
Προσωρινή απόσυρση ισλαμιστών και επιστροφή Σ. Χαρίρι (2014-08-09 00:00:00.0)
Βήματα πολιτικής αποκλιμάκωσης; (2007-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ