Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών

Οι μελωδίες κλασικών κομματιών των Σοβιετικοί συνθέτες Ντ. Σοστακόβιτς, Σ. Προκόφιεφ, Αρ. Χατσατουριάν, Ι. Ντουναγέφσκι και Γκ. Σβιρίντοφ γέμισαν το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία συμφωνικής μουσικής από τα Σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών. Πιο συγκεκριμένα, τα κομμάτια ερμήνευσαν οι μουσικοί της «Ορχήστρας Πατρών», το σύνολο κρουστών «ΚΡΟΥΣΙΣ» και η Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών. Η συγκεκριμένη συναυλία αποτέλεσε την απαρχή μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση έφερε στο προσκήνιο μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, που διέφερε ριζικά απ' όλα τα συστήματα που προηγήθηκαν ιστορικά και τα οποία είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αφιερώματα στην Οκτωβριανή Επανάσταση γίνονται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, λοιπόν, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων οργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση (...).


Η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να παραχαραχτεί. Δεν μπορεί να κρυφτεί ότι υπήρξε ιστορική περίοδος που καταργήθηκε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αποδείχτηκε η ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού και τα τεράστια πλεονεκτήματα που παρέχει για την εργασία και τη ζωή των εργαζομένων. Αποδείχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία, πολέμους, αδικία, ναρκωτικά, με δωρεάν Παιδεία - Υγεία - Αθλητισμό για όλο το λαό (...).

Η πρωτόγνωρη συμβολή της Οκτωβριανής Επανάστασης στα Γράμματα, στην Τέχνη και γενικότερα στον Πολιτισμό της ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητη ακόμη και από εχθρούς της. Ανθίζουν νέα κινήματα και τεχνοτροπίες στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, το χορό και διαμορφώνεται ένας αστερισμός επαναστατών - καλλιτεχνών, που δημιουργούν μια από τις πιο λαμπρές εποχές στην ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού της ανθρωπότητας. Ο καλλιτεχνικός πειραματισμός, απαλλαγμένος από το άγχος της εμπορικότητας, αγκάλιασε όλες τις πτυχές του θεάτρου, αρχιτεκτονική, σκηνογραφία, υποκριτική, σκηνοθεσία.

Διαμορφώνονται τα δίκτυα και οι υποδομές από θέατρα, κινητό και σταθερό κινηματογράφο, βιβλιοθήκες πέρα από το σύστημα της εκπαίδευσης, με σκοπό να φτάσουν τα γράμματα και οι "καλές" τέχνες σε όλο το λαό και στο τελευταίο χωριό της αχανούς ΕΣΣΔ. Η νεολαία και ο λαός εκπαιδεύονται για να γίνουν καλλιτεχνικοί δημιουργοί και όχι απλά θεατές ή καταναλωτές του καλλιτεχνικού προϊόντος. Συντελείται μια πραγματική πολιτιστική επανάσταση. Η κλασική μουσική και το μπαλέτο, που πριν την Επανάσταση απευθύνονται αποκλειστικά στην αστική τάξη, τώρα απλώνονται στο λαό, που εκπαιδεύεται όχι μόνο για να χαρεί την υψηλή τέχνη σαν θεατής, αλλά και να μπορεί να συμμετέχει στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας είναι υποχρεωμένη απέναντι στο λαό, στους εργαζόμενους και τη νεολαία να αναδείξει κορυφαία έργα που έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα, που βγήκαν μέσα από τους αγώνες του λάου, όπως επίσης να του εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση σε αυτά, να γνωρίζει, να μάθει και γι' αυτά τα έργα (...).

Οι εκδηλώσεις μας ως δήμος δίνουν τη δυνατότητα, ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες, να έρθουν σε επαφή, να γνωρίσουν αυτήν τη δημιουργία. Να αναζητήσουν και οι ίδιοι την αλήθεια, για τις δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, όπως γράφει στο σχετικό βιβλίο ο Τζον Ριντ: "Ο,τι και να σκέφτονται οι άλλοι για τον μπολσεβικισμό, η ρωσική επανάσταση είναι, αναντίρρητα, ένα από τα μεγαλειωδέστερα συμβάντα στην ιστορία της ανθρωπότηταςκαι η άνοδος των μπολσεβίκων στην εξουσία ένα γεγονός με παγκόσμια σημασία"».

Στη συναυλία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Αχαΐας, Σπυρίδων Τραχάνης, ο περιφερειακός σύμβουλος, Βαγγέλης Κατσακούλης, ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο Γραμματέας της περιοχής Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Τζαβάρας, ο Γραμματέας της Τ.Ε. Αχαΐας του ΚΚΕ Σπύρος Μπέτσης, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και ο Πρόεδρος του Ο.Λ.ΠΑ., Νίκος Κοντοές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ