Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ.--

Ο αρχηγός της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» Χασάν Νασράλα επέμεινε χτες μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της Βηρυτού ότι ο (παραιτηθείς το περασμένο Σάββατο) Λιβανέζος πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι, «κρατείται στη Σαουδική Αραβία», πως εμποδίζεται να επιστρέψει στο Λίβανο και ότι αυτό συνιστά κατάφωρη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει νέο σουνίτη πρωθυπουργό στο Λίβανο και να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Λίγη ώρα πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμα του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», η οποία είχε «κατηγορηθεί» αναπόδεικτα από τον Λιβανέζο πρωθυπουργό πως κάνει σχέδια για τη δολοφονία του μαζί με το Ιράν, ο Αμερικανός στρατηγός Τζέφρι Χαριτζιάν, που είναι διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ δήλωσε πως σε θραύσματα του πυραύλου που ερρίφθη το περασμένο Σάββατο από σιίτες αντικαθεστωτικούς «Χούτι» της Υεμένης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ βρέθηκαν «ιρανικά σημάδια». Ακολούθησε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας να επαυξήσει, ωστόσο το Ιράν έχει αρνηθεί την κατηγορία.

Παράλληλα χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζ. Γκάμπριελ, κάλεσε το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να μην υπονομεύσουν τη σταθερότητα του Λιβάνου.

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που πήγε στη Σ. Αραβία μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντήθηκε αργά προχτές βράδυ στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου και υπουργό Αμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και συζήτησαν τις εξελίξεις σε Υεμένη, Λίβανο, Συρία, Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή. Πληροφορίες ανέφεραν πως οι Μακρόν και Σαλμάν «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για τις προσπάθειές τους (να προωθήσουν) την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένου ενός συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα αύξησης της έντασης, χτες, στο Λίβανο δεκάδες υπήκοοι της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν άρχισαν την αποχώρησή τους από τη χώρα, ανταποκρινόμενοι σε σχετική αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία από τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους, αυξάνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ