Κυριακή 19 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα σύντομο ιστορικό

Η πρώτη καταγγελία του ΚΚΕ για τις τηλεφωνικές συνακροάσεις έγινε την 1/12/2016. Σύμφωνα με αυτήν, το τηλεφωνικό κέντρο στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό δεχόταν κλήσεις από απόρρητο τηλέφωνο, που όταν απαντιόνταν, ακουγόταν ταυτόχρονα να απαντούν τα τηλεφωνικά κέντρα και άλλων κομμάτων, συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού.

Με εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η έρευνα της υπόθεσης ανατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Στις 5/4/2017 υπήρξε και νέα καταγγελία εκ μέρους του ΚΚΕ για επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο, που αφορούσαν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων τα τηλεφωνικά κέντρα της ΝΔ και της Ενωσης Κεντρώων.

Στο μεσοδιάστημα, το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» κατήγγειλαν πολλές φορές κωλυσιεργία στην έρευνα, ενώ έθεταν ερωτήματα και σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, που είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Τα ερωτήματα αυτά εντάθηκαν όταν στις 2/2/2017 η ΑΔΑΕ μεταβίβασε στην αρμόδια Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το πόρισμά της σχετικά με την υπόθεση.

Το πόρισμα της ΑΔΑΕ

Από το όρισμα, προέκυπταν τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία:

  • Προς τα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, καθώς και προς τα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων της Αττικής, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, έγιναν συνολικά 47 κλήσεις με απόκρυψη αριθμού.
  • Οι κλήσεις αυτές φαίνεται ότι διενεργήθηκαν από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, με χρήση της τεχνικής της «παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων», ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του καλούντος. Για την υλοποίηση αυτής της τεχνικής, οι κλήσεις δρομολογήθηκαν μέσω διεθνών και εθνικών παρόχων τηλεπικοινωνιών, χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία VOIP (Voice Over IP) δηλαδή τηλεφωνία μέσω διαδικτύου.
  • Κλήσεις έγιναν και μέσω τηλεφωνικού δικτύου, από το εξωτερικό, οι οποίες είναι δυνατό, κατόπιν σχετικής έρευνας, να διαπιστωθεί από πού προέρχονται ακριβώς και να ζητηθεί αποκάλυψη. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, από τις 9 Δεκέμβρη 2016, είχε καταθέσει στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτημα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στις εισερχόμενες κλήσεις που σχετίζονταν με τις καταγγελίες του.
Σημαντικές ενδείξεις και στοιχεία

Από τα στοιχεία που περιγράφονται στο πόρισμα της ΑΔΑΕ, προέκυπτε σαφώς ότι αυτός που πραγματοποιούσε τις κλήσεις είχε γνώση υψηλής τεχνολογίας. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ενέργεια ενός ερασιτεχνικού μηχανισμού, αλλά για παρέμβαση που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο.

Επιπλέον, το πόρισμα της εισαγγελέα Πρωτοδικών κάνει λόγο για «παραποιημένη προέλευση τηλεφωνημάτων», που προέκυψε από την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνονται όσα έγραφε ο «Ριζοσπάστης» αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΑΔΑΕ και συγκεκριμένα:

«Από ειδικούς επιστήμονες του αντικειμένου, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που από την περαιτέρω έρευνα προκύψει ότι έχει υπάρξει παραποίηση των στοιχείων και αυτών των κλήσεων (σ.σ. μέσω τηλεφωνικού δικτύου από το εξωτερικό), τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αποκλείεται η εμπλοκή κάποιου απλού πολίτη, γιατί τέτοια διαδικασία, τέτοιου επιπέδου, δεν γίνεται με τον οποιονδήποτε τεχνικό τρόπο, δηλαδή από μη εγκεκριμένο προσωπικό, αλλά χρειάζεται παρέμβαση υπηρεσίας».

Η αρμόδια εισαγγελέας, όμως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «δυσχερής, έως αδύνατος» ο εντοπισμός των καλούντων και δρομολογεί άρον - άρον την αρχειοθέτηση της υπόθεσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ