Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «El Pais» (που στηρίζει αναφανδόν την ισπανική κυβέρνηση), το 24% των Καταλανών που ρωτήθηκαν από την εταιρεία «Metroscopia», δηλώνουν αντίθετοι στη συνέχιση της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας μετά τις εκλογές της 21ης Δεκέμβρη, και το 71% θα προτιμούσαν να βρεθεί ένας συμβιβασμός με την κεντρική κυβέρνηση. Την έκβαση αυτή επιδιώκει και η μεγαλύτερη μερίδα της αστικής τάξης της επαρχίας ήδη από την αρχή του λεγόμενου κινήματος ανεξαρτησίας και τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη. Το θέμα, βέβαια, αυτό εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις που όσο διατηρείται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν έχουν να προσδοκούν ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή τους.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ιρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν προχτές συμφωνία με στόχο τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών με το Κατάρ, το οποίο υφίσταται εδώ και μήνες εμπάργκο από τις περισσότερες χώρες του Περσικού Κόλπου με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, έδωσε περιθώριο έως σήμερα Τρίτη στο αντιπολιτευόμενο κόμμα «Fianna Fail» να αποσύρει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του απειλώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με την κήρυξη πρόωρων εκλογών, πριν από τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, απείλησε να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βρετανία για το Brexit εφόσον δεν βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία, που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΚΑΪΡΟ.-- Η πολύνεκρη επίθεση την περασμένη Παρασκευή σε τέμενος της πόλης Αλ Αρίς στη βόρεια επαρχία Σινά οδήγησε στο θάνατο πάνω από 305 άτομα και τραυμάτισε εκατοντάδες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης με βόμβα και στη συνέχεια με πυρά εναντίον όσων θέλησαν να διαφύγουν, ωστόσο ήδη το μακελειό αυτό αξιοποιείται για την ένταση της καταστολής αλλά και από τους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οι αρχές της Ινδονησίας κάλεσαν τους κατοίκους του Μπαλί, σε ακτίνα 8 - 10 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο Αγκούνγκ, να απομακρυνθούν, καθώς αναμενόταν έκρηξή του. Περίπου 100.000 άτομα ετοιμάζονταν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ