Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία

Κοινή ανακοίνωση ενάντια στην ένταση της στρατιωτικοποίησης και επιθετικότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση καταδίκης για την ένταση της στρατιωτικοποίησης και της επιθετικότητας της ΕΕ, με αφορμή τα σχέδια συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης, εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, όπου συμμετέχουν 30 κόμματα από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση αυτή σημειώνεται:

«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επικίνδυνη για τους λαούς κούρσα κλιμάκωσης των εξοπλισμών και της ανάπτυξης πολεμικών σχεδιασμών και προετοιμασιών, τόσο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσο κι από τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών τους. Εκφράζει αντιθέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ανταγωνιστές τους, με επίκεντρο τον έλεγχο των υδρογονανθράκων και των ενεργειακών αγωγών στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο και αλλού.

Η εξέλιξη αυτή, που γίνεται για τα καπιταλιστικά κέρδη, για το πώς θα μοιραστούν τα μερίδια των αγορών, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, παρότι πραγματοποιείται στο όνομά τους. Η ΕΕ ως ιμπεριαλιστική ένωση ενισχύει περαιτέρω τη στρατιωτικοποίησή της. Με οδηγό της την "Παγκόσμια Στρατηγική" και τη "Λευκή Βίβλο Αμυνας", συγκροτεί την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση και το αντίστοιχο Ταμείο της, ενώ ενισχύει τη συστηματική εποπτεία στα κράτη - μέλη για την προώθηση των στρατιωτικών εξοπλισμών με την Ευρωπαϊκή Αξιολόγηση Αμυνας (CARD).

Στην ίδια κατεύθυνση, η ΕΕ ταυτόχρονα προωθεί στρατιωτικά σώματα και σχήματα στην κατεύθυνση συγκρότησης Ευρωστρατού, όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία (PESCO), τα Battlegroups, τα Intergroups, είτε σε ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είτε σε συνεργασία και σύμπραξη μαζί τους, εξυπηρετώντας τα κάθε φορά συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία:

Καλεί τους λαούς να καταδικάσουν τις αστικές κυβερνήσεις των χωρών τους, που προωθούν την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών, την αναβάθμιση, επέκταση και τον πολλαπλασιασμό των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο έδαφός τους, παρέχοντας κάθε είδους διευκολύνσεις για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε βάρος των λαών.

-- Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία.

-- Παλεύουμε για το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα το δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από την ΕΕ και ΝΑΤΟ και της σοσιαλιστικής επιλογής.

-- Απέναντι σε όλες αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, οι λαοί οργανωμένοι, προετοιμασμένοι και σε επαγρύπνηση, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα πολεμικά τυχοδιωκτικά σχέδια, επεμβάσεις και πολέμους των αστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ολοταχώς» για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ (2020-01-15 00:00:00.0)
Βήμα περαιτέρω στρατιωτικοποίησης για ενεργότερο ρόλο στους ανταγωνισμούς (2017-11-14 00:00:00.0)
Ενισχύεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, οι λαοί να επαγρυπνούν (2017-03-17 00:00:00.0)
Παραπέρα στρατιωτικοποίηση, προετοιμασία νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (2016-11-23 00:00:00.0)
Αποτυπώνει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ (2006-11-23 00:00:00.0)
Υμνος στο «νέο» ΝΑΤΟ (1999-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ